Вијести Свијет

Стејт департман позвао „све стране у Црној Гори на конструктиван дијалог“

ВАШИНГТОН ПОДРЖАВА И СЛОБОДУ ВЈЕРЕ И ПРАВО ДРЖАВА ДА ШТИТЕ ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

СЈЕДИЊЕНЕ Државе снажно подржавају основне слободе, као што су слобода говора, удруживања и окупљања и права појединаца да мирним путем изражавају слободу вјере или убјеђења, наводи се у писаном одговору портпарола Стејт департмана на молбу Гласа Америке да прокоментарише прошлонедјељне протесте у Црној Гори послије хапшења свештеника Српске православне цркве због кршења забране окупљања, уведене да би се спријечило ширење корона вируса.

„Истовремено, поштујемо право свих суверених држава да одржавају јавни ред и штите здравље својих држављана, на начин који је усклађен са демократским стандардима и праксом“, наводи се у одговору Стејт департмана.

Америчка влада позива све стране у Црној Гори да воде конструктиван дијалог, да покажу уздржаност и избјегну било какве акције које доводе до јачања напетости или су насилне, саопштено је из Стејт департмана.

Основно државно тужилаштво у Никшићу предало је Основном суду оптужни предлог против Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и осам свештеника Епархије будимљанско-никшићке зато што су 12. маја на празник Светог Василија Острошоког у том граду поступали супротно наредбама Министарства здравља тако што су се окупили на Тргу Шака Петровића и учествовали у литији заједно са грађанима.

У знак протеста због њиховог хапшења и задржавања у притвору 72 сата широм Црне Горе су организовани протести.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар