Вијести

Стотине Титових поштовалаца из цијеле бивше СФРЈ посјетиле Кућу цвећа

ОД 1980. ДО ДАНАС – ПРЕКО 17 МИЛИОНА ПОСЈЕТИЛАЦА, СВЕ ВИШЕ ИХ ЈЕ ИЗ КИНЕ, ЈАПАН И Ј. КОРЕЈЕ

 СТОТИНЕ људи с подручја бивше Југославије одале су у Београду почаст некадашњем доживотном предсједнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу у поводу 25. маја, Дана младости који се у тадашњој држави славио као заједнички државни празник.

Бројни Титови поштоваоци, ријетки преживјели чланови Савеза удружења бораца народноослободилачког рата (СУБНОР), те чланови удружења која баштине сјећање на Тита, окупили су се и с вијенцима, цвијећем, те заставама бивше СФРЈ и Савеза комуниста Југославије, окупљени у колони одали почаст у Кући цвећа.

Они су, организовано аутобусима или аутомобилима, од јутра пристизали на плато испред Музеја историје Југославије на Дедињу, у оквиру којег је и комплекс Кућа цвијећа, посљедње почивалиште Јосипа Броза Тита.

Многи од њих носили су капе „титовке“, беџеве с Титовим ликом, ордење и одличја из бивше СФРЈ, а поједини су дошли у друштву својих унука, с црвеним пионирским марамама око врата, преноси хрватска новинска агенција Хина.

Према службеним подацима из Музеја, истим поводом се окупи – од године до године – 2.000 до 5.500 људи.

Од 1980. године Кућу цвијећа је, по службеним подацима, посјетило више од 17 милиона људи, а током цијеле године најбројнији су туристи из Западне Европе и Америке, али их је све више из Азије – Кине, Јапана и Јужне Кореје.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар