Вијести Федерација/БиХ

Тегелтија: Критике из СДА су деструктивне и воде урушавању правосуђа

У ИНТЕРВЈУУ „ГЛАСУ СРПСКЕ“: „СТВАРА СЕ АМБИЈЕНТ У КОЈЕМ СЕ ВСТС ПРОГЛАШАВА ЗА НЕПРИЈАТЕЉА“
  • Када кажу независно правосуђе, то им само служи као обланда под којом у ствари желе доминацију странака, прије свега у ВСТС-у, који је кровна регулаторна институција у правосуђу

ПРЕДСЈЕДНИК Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија изјавио је да сваки грађанин, па и политичка партија имају право на критику, а да оне које упорно долазе од СДА нису конструктивне, већ деструктивне и иду ка урушавању независности правосуђа.

Тегелтија је истакао да се одређене политичке партије залажу за независно правосуђе под својом контролом.

„Када кажу независно правосуђе, то им само служи као обланда под којом у ствари желе доминацију странака, прије свега у ВСТС-у, који је кровна регулаторна институција у правосуђу“, рекао је Тегелтија за „Глас Српске“.

Према његовим ријечима, СДА у саопштењима, па и декларацијама то јасно износи.

„Чињеница је да има прљавих подметања у којима се ВСТС на првом мјесту покушава изједначити с некаквим политичким институцијама, у којима сједе представници политичких партија и доносе неке политичке одлуке у којима имају неке већине и мањине“, навео је Тегелтија.

Он је додао да су одлуке ВСТС-а у 95 одсто случајева донесене једногласно или до два гласа против од 15.

„Екстремно су ријетке одлуке у којима је било прегласавања и таквих је, у мојих шест година, било тек неколико на питањима именовања. Напада се правосуђе како би се, на неки начин, те институције прогласиле неефикасним, политизованим и како их треба промијенити, али на начин да се остваре неке друге жеље“, истакао је Тегелтија.

Тегелтија је навео да се може препознати коме је то у циљу када се погледа ко су главни промотори тих напада.

„СДА чак и у страначкој декларацији помиње ВСТС. То и не крију. Правосуђе је дио друштва и функционише у њему. Стварањем таквог амбијента, грађанима се манипулише и ствара амбијент у којем се ВСТС проглашава за непријатеља. То је лоше, али, нажалост, живимо у БиХ и морамо да се носимо с тим“, навео је Тегелтија.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар