Вијести РС и матица

У Београду од ковид-19 преминуо истакнути научник Радослав Гаћиновић

ИЗ РОДА ЈЕ ПРИПАДНИКА „МЛАДЕ БОСНЕ“ ВЛАДИМИРА ГАЋИНОВИЋА
  • Војну академију завршио је у Београду, магистрирао је на Факултету политичких наука у Загребу, а докторску дисертацију одбранио на Правном факултету у Београду
  • За капитално дјело двотомну монографију Насиље над Србима у двадесетом веку /Узроци и последице/“  – добио је 2017. године награду „Печат времена“

ИСТАКНУТИ српски научник Радослав Гаћиновић преминуо је у Београду у 66. години, објавио је Институт за политичке студије у којем је радио као научни савјетник и предсједник Научног вијећа.

Гаћиновић је, како су пренијели медији, преминуо од посљедица корона вируса.

Рођен је 1955. у мјесту Мека Груда код Билеће.

Војну академију завршио је у Београду, магистрирао је на Факултету политичких наука у Загребу, а докторску дисертацију одбранио на Правном факултету у Београду.

Био је професор Факултета за дипломатију и безбједност у Београду, наставник на Високој војној школи за војно-социолошке и психолошке студије и истраживања у Београду.

Радио је и као асистент на Факултету политичких знаности Свеучилишта у Загребу  и као професор на постдипломским студијама на Правном факултету Синергија у Бијељини.

Гаћиновић, који је потомак припадника „Младе Босне“ Владимира Гаћиновића, аутор је великог броја студија о безбједности и тероризму, а нарочито се издваја његово капитално дјело двотомна монографија „Насиље над Србима у двадесетом веку /Узроци и последице/“.

За ову књигу добио је 2017. године награду „Печат времена“ коју додјељује недјељник „Печат“.

Написао је и дјела „Млада Босна“, „Тероризам у политичкој и правној теорији“, „Угрожавање капацитета безбедности државе“.

Аутор је књига „Супротстављање диверзантским активностима“, „Тероризам и пропаганда“, „Како против тероризма“, „Савремени тероризам“, „Насиље у Југославији“, „Отимање Косова и Метохије“, „Тероризам“, „Антитероризам“ и друге.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар