Вијести

Убица дјечака Слободана Стојановића – Елфета Весели – провешће у затвору 13 година

ПОНОВО СЕ ПОТВРДИЛО ДА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА НЕ ПОСТОЈИ КОМАНДНА ОДГОВОРНОСТ
  • Као припадник Диверзантског вода којим је командовао Халиловић у другој половини јула или првој половини августа 1992. Весели је на најсвирепији начин убила дванаестогодишњег Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село на подручју Каменице

АПЕЛАЦИОНО вијеће Суда БиХ изрекло је другостепену пресуду за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника и оптужену Елфету Весели осудило на 13 година затвора, чиме је пооштрена првостепена пресуда од десет година затвора коју је Суд БиХ изрекао 8. маја ове године.

Апелационо вијеће потврдило је ослобађајућу пресуду Сакибу Халиловићу, команданту Диверзантског вода Команде здружених јединица Каменица Армије РБиХ којем је припадала Веселијева, преноси Глас Српске.

Халиловић је ослобођен оптужби да није спријечио малтретирање и убиство Слободана Стојановића.

Пресуда је изречена у петак, а данас је достављена Тужилаштву БиХ које се жалило на првостепену пресуду.

Елфета Весели осуђена је да је као припадник Диверзантског вода којим је командовао Халиловић у другој половини јула или првој половини августа 1992. године на најсвирепији начин убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село на подручју Каменице.

У оптужници је наведено да је њен први надређени Сакиб Халиловић знао да је његова подређена починила то кривично дјело, али да није предузео неопходне мјере да буде кажњена.

„Ниједна ријеч из оптужнице није остала недоказана, а одбрана ниједном ријечју није оповргла ни оспорила доказе Тужилаштва. Сакиб Халиловић и Елфета Весели су одговорни за кривична дјела која им се стављају на терет“, рекао је тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић у завршној ријечи пред изрицање првостепене пресуде, али другостепеном пресудом у овом предмету поново је потврђено да Суд БиХ има двоструке аршине и да за злочине почињене над српским цивилима не постоји командна одговорност.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар