Вијести РС и матица

Угљанин: Рjешићемо статус Бошњака и Санџака и направити државу срећних људи

АГИТУЈЕ ЗА СВОЈУ ЛИСТУ ЗА БНВ ТВРДЕЋИ ДА СЕ СРБИЈА НЕПРИЈАТЕЉСКИ ДРЖИ ПРЕМА БОШЊАЦИМА

НОСИЛАЦ листе „Самоопредјељење” за непосредне изборе чланова Бошњачког националног вијећа (БНВ), Сулејман Угљанин рекао је у Новом Пазару да су Бошњаци аутохтони народ, свијестан свог поријекла и националног идентитета.

Угљанин је на првом промотивном скупу те листе рекао да је Србија показала непријатељски однос према Бошњацима, јер им не признаје статус народа и до сада није осудила никога за десетине хиљада убијених људи у Босни и Санџаку.

„Ми смо народ и имамо право на самоопредјељење, односно да сами одредимо свој политички положај, статус и односе са другим народима. Наставићемо да тражимо да се расвјетле сви злочини над Бошњацима од 90-тих година до данас и да се починиоци казне, јер Бошњаци нису глинени голубови, нити звери за одстрјел. Злочин који није кажњен, он ће се поновити”, рекао је Угљанин, који је и актуелни председник БНВ.

Он је рекао да треба поштовати право сваког Бошњака да у миру чује и друге изборне листе, те да савјесно одлучи кога ће да подржи на предстојећим изборима.

„Ако мене питају, онда ће гласати за ‘Самоопредјељење’. Ми нећемо говорити ништа лоше за друге листе, нећемо омаловажавати ничији програм, али смо дужни да јасно говоримо да смо способни да ријешимо статус Бошњака и Санџака и да направимо државу срећних људи”, рекао је Угљанин.

На скупу су представљени програм и 35 кандидата за већнике ове листе.

Поред те листе, Републичка изборна комисија (РИК) до сада је за национални савјет бошњачке националне мањине прогласила и листу „Матица бошњачка академик Муамер Зукорлић муфтија“.

Рок за подношење изборних листа је до 19. октобра у поноћ, а избори за националне савјете мањина у Србији биће одржани 4. новембра.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар