Вијести

Уставни суд Српске одбацио захтјев Клуба Бошњака поводом ребаланса буџета РС

ОДБАЦИО И ОСПОРАВАЊЕ АКТА НС РС О АНТИДЕЈТОНСКОМ ДЈЕЛОВАЊУ УСТАВНОГ СУДА БиХ
  • Током наредних 30 дана изјасниће се поводом оспоравања Закона о посебном поступку експропријације ради изградње Ауто-пута Коридор 5ц кроз Републику Српску и изградње дионице Ауто-пута „9. јануар“ Бањалука-Добој, као и одлуке у вези Закона о посебном поступку експропријације ради изградње Ауто-пута и гасовода дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача

ВИЈЕЋЕ Уставног суда РС за заштиту виталног интереса одлучило је да није прихватљив захтјев који се тиче ребаланса буџета РС, саопштио је данас УС РС.

„Није прихватљив захтјев који се тиче ребаланса буџета РС с обзиром на чињеницу да подносилац није доставио образложење захтјева о повреди виталних националних интереса што представља процесну претпоставку за мериторно одлучивање о захтјеву“, појашњено је у саопштењу.

Како је наведено, Вијеће је на јучерашњој сједници цијенило прихватљивост захтјева Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске за утврђивање повреде виталног националног интереса конститутивног бошњачког народа у вези са актима које је усвојила Народна скупштина РС у односу на Одлуку о пријевременом ступању на снагу Одлуке о усвајању Ребаланса Буџета РС за 2020. годину и Одлуку о усвајању Ребаланса Буџета РС.

Како се додаје, Вијеће је, у односу на акте који се тичу одлука у вези Закона о посебном поступку експропријације ради изградње Ауто-пута Коридор 5ц кроз Републику Српску и изградње дионице Ауто-пута „9. јануар“ Бањалука-Добој, као и одлука у вези Закона о посебном поступку експропријације ради изградње Ауто-пута и гасовода дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача, утврдило да су испуњене процесне претпоставке за мериторно одлучивање о захтјевима.

„Вијеће ће мериторне одлуке о предметним захтјевима донијети у Уставом одређеном року у наредних 30 дана“, појашњено је у саопштењу Уставног суда РС.

У саопштењу се додаје да је, у односу на оспорене акте Народне скупштине о антидејтонском дјеловању Уставног суда БиХ Вијеће донијело рјешење којим је одлучено да тај захтјев није прихватљив.

„Вијеће је оцијенило да из садржине оспорених закључака произлази да се ради о актима који не садрже правне норме општег карактера, већ да је ријеч о актима којим се изражава политички став Народне скупштине, те да, ради тога, није надлежно да их мериторно разматра у контексту повреде виталног националног интереса“, закључено је у саопштењу Уставног суда РС.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар