Вијести Свијет

Високи прекршајни суд Хрватске: Томпсон узвикивањем „за дом спремни“ не крши закон

ИСТИ СУД РАНИЈЕ ПЕТ ПУТА ПРЕСУЂИВАО ДА ЈЕ ТО – „НЕЗАКОНИТО ПОНАШАЊЕ“

ТРОЧЛАНО вијеће Високог прекршајног суда пресудило је да Марко Перковић Томпсон узвикивањем „За дом спремни“ на почетку пјесме „Бојна Чавоглаве“ није прекршио закон.

То сазнаје загребачки „Јутарњи лист и наводи да је исти суд раније донио пет правоснажних пресуда у којима је пресудио да узвик „За дом спремни“ представља незаконито понашање.

Ова најновија одлука још није послата из суда и још није коначна, јер је заустављена у евиденцији судске праксе, посебном судском одељењу које анализира сваку нову пресуду и утврђује да ли је она усклађена са претходним пресудама тога суда које су се тицале истог питања, али и пресудама Европског суда у Стразбуру и Суда ЕУ.

Као највиши суд у прекршајној грани судства, Високи прекршајни суд надлежан је и за уједначавање судске праксе у Хрватској.

Портпаролка Високог прекршајног суда Гордана Коротај, рекла је, одговарајући на питање у којој је фази предмет Марка Перковића Томпсона и да ли је тачно да га је трочлано вијеће тог суда ослободило, да не може да даје информације о том предмету док се пресуда не пошаље из суда.

У случају да се због неусклађености са ранијим пресудама заустави новодонесена пресуда сазива се општа сједница судског одјељења у чију надлежност спадају и спорне пресуде.

То одјељење има девет судија који би требало да расправљају о спорној пресуди и њеној утемељености и ако већина судија заузме став да је трочлано судско вијеће у случају Томпсон погријешило и донијело пресуду супротну досадашњој пракси Високог прекршајног суда о поздраву „За дом спремни“ предмет ће се вратити истом вијећу на поновно одлучивање.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар