Вијести РС и матица

Вјежба натоваца из 32 државе од 8. до 11. октобра код Младеновца

ВЈЕЖБА НЕЋЕ БИТИ ВОЈНА, САМО ЋЕ УВЈЕЖБАВАТИ КАКО ДА СРБИЈУ СПАСАВАЈУ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА

У МЛАДЕНОВЦУ ће се од 8. до 11. октобра одржати вјежба у организацији Евроатлантског координационог центра за ванредне ситуације на којој ће учествовати око 800 учесника из 32 државе, изјавио је бригадни генерал Ћезаре Маринели, шеф НАТО канцеларије за везу у Београду.

Иако није ријеч о војној, него о вјежби за реаговање у ванредним ситуацијама, поменути центар је дио структуре НАТО-а и ријеч је о првој таквој активности Алијансе у Србији.

Маринели је ово изјавио на конференцији „Сарадња Војске Србије са оружаним снагама земаља чланица НАТО-а”, одржаној у Београду у организацији Атлантског савета Србије, уз подршку амбасаде САД.

Шеф канцеларије НАТО-а објаснио је да ће спасиоци код Младеновца увјежбавати спасавање из урбаних средина, медицинско збрињавање угроженог становништва, али и реаговање у случају хемијских акцидената.

„Током 2017. године Србија и НАТО као организација, или државе чланице НАТО-а, одржали су 20 вјежби”, рекао је Маринели истичући значај програма „Наука за мир и безбедност”, преко којег је Алијанса само током прошле године подржала 10 пројеката из Србије.

Пуковник Даглас Фаерти, војни аташе при амбасади САД у Србији, подсјетио је на велики број официра ВС који су завршили разне нивое школовања у Америци. Осим тога, САД значајно помажу опремање инжењеријске чете и пиротехничаре ВС, који би могли бити ангажовани у иностранству.

Изасланик одбране САД рекао је да би се сарадња са Србијом могла дуго илустровати статистичким подацима, бројевима војника, активности и сумама новца.

„Ипак, доказ правог партнерства је вјежба америчке 173. ваздушнодесантне бригаде и српског 63. падобранског батаљона одржана прошле године на подручју Београда. То је прва вјежба у складу са СОФА споразумом. Таква вјежба је испланирана и изведена за само двије недјеље”, истакао је Фаерти.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар