Vijesti RS i matica

Vježba natovaca iz 32 države od 8. do 11. oktobra kod Mladenovca

VJEŽBA NEĆE BITI VOJNA, SAMO ĆE UVJEŽBAVATI KAKO DA SRBIJU SPASAVAJU U VANREDNIM SITUACIJAMA

U MLADENOVCU će se od 8. do 11. oktobra održati vježba u organizaciji Evroatlantskog koordinacionog centra za vanredne situacije na kojoj će učestvovati oko 800 učesnika iz 32 države, izjavio je brigadni general Ćezare Marineli, šef NATO kancelarije za vezu u Beogradu.

Iako nije riječ o vojnoj, nego o vježbi za reagovanje u vanrednim situacijama, pomenuti centar je dio strukture NATO-a i riječ je o prvoj takvoj aktivnosti Alijanse u Srbiji.

Marineli je ovo izjavio na konferenciji „Saradnja Vojske Srbije sa oružanim snagama zemalja članica NATO-a”, održanoj u Beogradu u organizaciji Atlantskog saveta Srbije, uz podršku ambasade SAD.

Šef kancelarije NATO-a objasnio je da će spasioci kod Mladenovca uvježbavati spasavanje iz urbanih sredina, medicinsko zbrinjavanje ugroženog stanovništva, ali i reagovanje u slučaju hemijskih akcidenata.

„Tokom 2017. godine Srbija i NATO kao organizacija, ili države članice NATO-a, održali su 20 vježbi”, rekao je Marineli ističući značaj programa „Nauka za mir i bezbednost”, preko kojeg je Alijansa samo tokom prošle godine podržala 10 projekata iz Srbije.

Pukovnik Daglas Faerti, vojni ataše pri ambasadi SAD u Srbiji, podsjetio je na veliki broj oficira VS koji su završili razne nivoe školovanja u Americi. Osim toga, SAD značajno pomažu opremanje inženjerijske čete i pirotehničare VS, koji bi mogli biti angažovani u inostranstvu.

Izaslanik odbrane SAD rekao je da bi se saradnja sa Srbijom mogla dugo ilustrovati statističkim podacima, brojevima vojnika, aktivnosti i sumama novca.

„Ipak, dokaz pravog partnerstva je vježba američke 173. vazdušnodesantne brigade i srpskog 63. padobranskog bataljona održana prošle godine na području Beograda. To je prva vježba u skladu sa SOFA sporazumom. Takva vježba je isplanirana i izvedena za samo dvije nedjelje”, istakao je Faerti.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar