Vijesti Vjere

Vladika Joanikije: Sa mnom i sveštenicima ophode se krajnje korektno

POSJETIO IH U PRITOVRU ADVOKAT SAVA KOSTIĆ KOJI OČEKUJEDA SUTRA BUDU OSLOBOĐENI

Sava Kostić

  • Za krivično djelo koje im se stavlja na teret, predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine

ADVOKAT Sava Kostić posjetio je u Centru bezbjednosti Nikšić Preosvećenog Episkopa Joanikija i utamničene sveštenike i razgovarao sa vladikom o uslovima i postupanju prema njima tokom zadržavanja.

U razgovoru vladika Jonikije je rekao da se prema njima ophode krajnje korektno i da im je dozvoljeno Sveto pričešće i sve što nalažu vjerski običaji.

“Očekujemo, shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku Crne Gore, da nakon isteka 72 sata, po sili zakona, Episkop Joanikije i sveštenici budu pušteni na slobodu. Bilo kakvo zadržavanje i minuta poslije toga predstavljalo bi drastično kršenje osnovnih prava i sloboda zajamčenih Ustavom, zakonicima, međunarodnim konvencijama, tako da vjerujem da će nadležni državni organi u skladu sa tim i postupati“, saopštio je advokat Sava Kostić okupljenim novinaroma nakon posjete vladici Joanikiju u KZ Nikšić.

Kostić je kazao da je ono što je bitno povodom zahtjeva, koji su danas podnijeli, za izuzeće postupajićih tužioca Đorojevića i Mićunovića, kao i starješine tužilaštva koji o njihovom izuzeću treba da odluči, da je odluku donijela zamjenica VDT Lepa Medenica. Pojasnio je da je ono što je bilo jako diskutabilno i nezakonito pravna pouka da protiv takve odluke ne postoji pravo žalbe.

“Poslije određenog vremena je revidirana ta odluka i donijeta nova kojom se odbija naš zahtjev za izuzeće, ali je dozvoljena posebna žalba, kako to i nalaže član 41, stav 4 Zakonika o krivičnom postupku CG, što će reći da u ovoj fazi postupka ni postupajući tužioc ni njegov zamjenik ne mogu preduzeti bilo koju radnju dok odluka ne bude pravosnažna, a to je dok ne protekne rok ili dok se ne odluči po žalbama koje budemo izjavili”, rekao je advokat i dodao da se svakom može desiti greška u radu te pohvalio tužiteljku Lepu Medenicu jer je uvidjela i ispravila svoju grešku.

Advokat Sava Kostić je dodao da se o tome šta će se kasnije dešavati, koje će se radnje preduzimati vidjeti nakon što vladika i sveštenici budu pušteni na slobodu i podsjetio da je za krivično djelo koje im se stavlja na teret, predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine, a budući da se radi o vladici i sveštenicima koji uživaju veliki ugled u društvu i činjenici da ranije nisu osuđivani, potpuno je nevjerovatno da se pored svih činjenica određuje zadržavanje.

https://mitropolija.com/2020/05/15/advokat-savo-kostic-posjetio-vladiku-joanikija-u-kz-niksic/

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar