Вијести Странке

Жунић: Очекивали смо да ће се Уставни суд БиХ прогласити ненадлежним

„ОД ИНСТИТУЦИЈА БиХ КОЈЕ СУ ПОД КОНТРОЛОМ СТРАНАЦЉА СВАШТА СЕ МОЖЕ ОЧЕКИВАТИ“
  • Ми сада очекујемо одлуку Суда БиХ. Вјерујемо да ће се наша апелација уважити ако имало постоји правде и закона у БиХ

ШЕФ Посланичког клуба СНСД у Народној скупштини Српске Игор Жунић изјавио је да је очекивана одлука Уставног суда БиХ који се прогласио ненадлежним за оцјену уставности одлуке Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ о одгађању локалних избора, истакавши да се сада чека одлука Суда БиХ.

Ми сада очекујемо одлуку Суда БиХ. Вјерујемо да ће се наша апелација уважити ако имало постоји правде и закона у БиХ“ – рекао је Жунић Срни.

Према његовим ријечима, Уставни суд БиХ би требало да штити и законитост јер се Устав заснива на законима који овдје постоје

Он је рекао да се од оваквих тијела, која на неки начин управљају БиХ, може очекивати свашта и ко зна какве одлуке.

Жунић је подсјетио да је Клуб посланика СНСД-а поднио захтјев Уставном суду БиХ за оцјену уставности одлуке ЦИК-а БиХ за пролонгирање локалних избора, те захтјев за оцјењивање законитости Суду БиХ.

„Јасно је да су институције Уставног суда БиХ и Суда БиХ под патронатом странаца, али је подношење овог захтјева била је једина могућност да заштитимо право, Републику Српску и законитост“, закључио је Жунић.

Уставни суд БиХ одбацио је данас захтјев посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности одлуке Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ о одгађању локалних избора за 15. новембар, наводећи да је то у надлежности редовног суда.

Уставни суд размотрио је захтјев 28 посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске за оцјену уставности одлуке ЦИК-а БиХ и оцијенио да није надлежан за одлучивање у овом случају.

СНСД је 26. маја упутио Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности и законитости одлуке ЦИК-а да избори буду одгођени за 15. новембар.

Локални избори у БиХ били су заказани за 4. октобар, али их је ЦИК пролонгирао за 15. новембар.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар