Vjere

Amfilohije: Na Crnoj Gori je prokletstvo Sv. Petra Lovćenskog Tajnovidca

PRAZNIK SVETIH PETRA I PAVLA MOLITVENO PROSLAVLJEN U CETINJSKOM MANASTIRU
  • „On čeka Crnu Goru i Crnogorce da ispune njegovo zavještanje jer je rekao: Ako me ne sahranite u ovom hramu prokleti bili. Prokletstvo njegovo je danas na Crnoj Gori
  • „Prokletstvo Sv. Petra Lovćenskog Tajnovidca će trajati sve dok se ne osvešta i ne vrati na Lovćen njegova crkvica, posvećena njegovom stricu Sv. Petru Cetinjskom, i dok se on ne vrati u nju saglasno njegovom blagoslovu”

PRAZNIK Svetih apostola Petra i Pavla – Petrovdan danas je molitveno i svečano proslavljen u Cetinjskom manastiru. Svetu arhijerejsku liturgiju sa sveštenstvom služio je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

U liturgijskoj propovjedi vladika Amfilohije je kazao da su Sveti Petar i Pavle bili sluge Hrista Boga našega, Njegovi svjedoci, izabrani propovjednici Jevanđelja Njegovoga, te da nije slučajno što je pored staroga manastira na Ćipuru bio podignut Hram Svetog apostola Petra.

“Otuda i ovaj Petrovdanski sabor na Cetinju. Mi smo željeli da obnovimo taj mali hram, ali ovi koji se bave sa crnogorskom kulturom smatraju da je bolje da ostane ona ruševina. To misle i za druge velike drevne svetinje, ali obnavlja se vjera u duši ovoga naroda, vjera u Hrista Boga našega, a tamo gde se vjera i duša narodna obnavljaju onda se obnavljaju i sve one svetinje koje su podignute u slavu Božiju i u čast Njegovih svetih izabranika apostola i mučenika”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Podsjetivši da su i Sv. Petar Cetinjski i Petar Lovćenski Tajnovidac dobili ime po apostolu Petru i stradali kao što je i on stradao, Mitropolit je naglasio da kao što je nekada Sveti Petar hapšen, tako je i Sveti Petar Lovćenski Tajnovidac danas uhapšen u paganskom mauzoleju na Lovćenu.

“Čeka Crnu Goru i Crnogorce da ga vrate i ispune njegovo zavještanje jer je rekao: Ako me ne sahranite u ovom hramu prokleti bili. Prokletstvo njegovo je danas na Crnoj Gori. Što se sa Crnom Gorom danas događa je plod toga prokletstva Sv. Petra Lovćenskog Tajnovidca, koje će trajati sve dok se ne osvešta i ne vrati na Lovćen njegova crkvica, posvećena njegovom stricu Sv. Petru Cetinjskom, i dok se on ne vrati u nju saglasno njegovom blagoslovu.”

Kako je kazao Mitropolit Amfilohije, ne mogu se izbrojati oni koji su kroz vjekove nosili i koji će nositi imena prvovrhovnih apostola Petra i Pavla u svim zemaljskim narodima pa i u našem.

“Danas smo ovdje da se poklonimo Hristu Bogu našemu, da se pričestimo Tijela i Krvi Njegove, jer apostoli Petar i Pavle su postradali na način na koji je postradao sam Gospod. Istorija Crkve Božije počinje Hristovim raspećem i nastavlja se raspećem njenim kroz vjekove do naših vremena. I u ove naše dane u Crnoj Gori je raspeta Crkva Hristova, ali zato je ona i svjedak Hristovog vaskrsenja, kao što su Sveti apostoli Petar i Pavle i ostalih 12 apostola bili svjedoci Hrista raspetoga i vaskrsloga, kao i milioni, milijarde drugih ljudi”; besjedio je vladika.

https://mitropolija.com/2020/07/12/mitropolit-u-cetinjskom-manastiru-glas-svetih-apostola-petar-i-pavle-slusace-se-do-kraja-svijeta/#Kotor

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar