Вјере Одабрано

Амфилохије: Наставићемо борбу против вируса беззаконог закона – ако се власт не врати вековном предању

„НЕ ЗНАМ ДА ЛИ ЈОШ НЕГДЕ У ЕВРОПИ ПОСТОЈИ НАРОД КАКАВ ЈЕ НАШ“
  • „Чекамо разговор са представницима владе и надамо се да ће се садашња власт у Црној Гори вратити памети и себи самој, Црној Гори, њеном вековном предању које је утемељено на овој цркви и да неће више прогонити цркву“
  • Наследници богоубилачке и братоубилачке власти не схватају којим су путем кренули и црква их на то подсећа. Много је битно што је народ, који до јуче био ‘пучина је једна стока грдна’, постао прави народ који се ослободио страха, чак и од страха да ће деца изгубити парче хлеба“
  • Наставиће се борба против вируса безакона, као што је кроз векове била борба против свих вируса греха и мржње, злобе и братоубиства и на начин како је то рађено кроз векове – молитвом и постом. Чим прође вирус који је завладао светом, онда ћемо поново да се вратимо, уколико се власт не врати памети и самој себи

МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да су литије у Црној Гори престале да функционишу на начин како је то било последњих месеци, међутим, „Црква ту остаје и она је по својој природи, већ 2000 година, против свих вируса који рађају грех, сатанску силу и смрт“.

„Тако и данас, ми имамо у Црној Гори два вируса. До сад смо имали само вирус беззаконог закона који је почео да хара Црном Гором, њеном влашћу и оба народа, а сад имамо и коронавирус. Ми, као Црква, борећи се против овог вируса уз народна сабрања, настављамо и борбу против коронавируса. Наставићемо борбу тамјаном и молитвом, као што смо написали у саопштењу свештенства“, каже митрополит Амфилохије за Спутњик.

Према његовим речима, тамјан и молитва су одувек били средство за борбу против свих вируса у људском друштву и заједници.

Надамо се да ће се власт вратити и себи и памети

Ми, наравно, чекамо разговор са представницима владе и надамо се да ће се садашња власт у Црној Гори вратити памети и себи самој, Црној Гори, њеном вековном предању које је утемељено на овој цркви и да неће више прогонити цркву“, истиче митрополит Амфилохије.

Он додаје да је коначно дошло време да престане прогон православне цркве у Црној Гори који је започео 1941. године, а ескалирао 1945. због чега је у Црној Гори завладало богоубилаштво и братоубилаштво.

Од „пучине стоке једне грдне“ до божјег народа

„Овај закон који је донет је и богоубилачки и братоубилачки и поновно повампирује дух братоубилаштва. Наследници богоубилачке и братоубилачке власти не схватају којим су путем кренули и црква их на то подсећа. Много је битно што је народ, који до јуче био ‘пучина је једна стока грдна’, постао прави народ који се ослободио страха, чак и од страха да ће деца изгубити парче хлеба“, наглашава митрополит.

Он признаје да је и њега изненадила вера народа и додаје да су народу у Црној Гори „узимали и образ и достојанство“ од Другог светског рата, међутим, кад су дирнули у „дамар животни, а то су цркве и светиње“, онда се народ пробудио.

„И ми данас у Црној Гори имамо народ, ја не знам да ли у Европи има такав који је одједанпут од једне `пучине` постао божји народ“, наглашава митрополит црногорско-приморски.

Народни лек против коронавируса

Без обзира на одлагање литија, народ неће посустати од одбране светиња, тврди митрополит Амфилохије.

Он додаје да се нада да ће и коронавирус посустати, уз напомену да се још није појавио у Црној Гори, „а народ каже – управо због тамјана и молитве.“

„Дакле, већ имамо лек за овај вирус који смо имали овде, од тог беззаконог закона. Наставиће се та борба против вируса, као што је кроз векове била борба против свих вируса греха и мржње, злобе и братоубиства и на начин како је то рађено кроз векове – молитвом и постом. Наравно кад прође вирус који је завладао светом, онда ћемо поново да се вратимо, уколико се власт не врати памети и самој себи“, рекао је митрополит Амфилохије.

https://mitropolija.com/2020/03/14/mitropolit-amfilohije-za-sputnjik-boricemo-se-protiv-dva-virusa/

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар