Vjere

Amfilohije: U litijama je izvorni narod Crne Gore – ovo je njegova država

PRED SKUPŠTINOM CG POMOLIO SE ZA GRAD, POSLANIKE, PREDSJEDNIKA CG I POSEBNO ZA DJECU
  • Vlasti poručio: „Ovaj narod nije protiv države jer je to njegova država bila i ostala i to treba svi da znaju, pa i oni koji sebe poistovećuju sa državom:. Država je naša, naši preci su ugrađeni u nju, njenu pravdu, istinu i dobrotu, u njenu kulturu i u njenu vjeru prije svega i iznad svega. Zato ne treba niko da se boji ove djece koja su sabrana oko ove svetinje”
  • Posebno istakao da u litijama nema ni četnika ni partizana, i da su u njima potomci i jednih i drugih, koji hoće da budu braća, našta ih je prizvao Gospod: “Da se pomire jedni sa drugima, da oproste jedni drugima, i to je ono što ovaj narod traži i od predsjednika i od Skupštine Crne Gore, da spasu Crnu Goru od izgubljenog obraza bezakonjem ovog zakona koji ugrožava biće ovog naroda

“NAROD koji se sabira na litijama je izvorni narod Crne Gore koji nastavlja djelo svojih predaka, i čuva one svetinje koje su mu preci ostavili, a glas narod je glas Božiji”, poručio je Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ispred Skupštine Crne Gore gdje je u toku litije ulicama glavnog grada, poslije pročitanog Jevanđelja, uznio molitve za grad, poslanike, predsjednika Crne Gore, Podgoričane, narod Božiji, posebno za djecu.

Mitropolit je sa Preosvećenim Episkopom dioklijskim Metodijem predvodio litiju od više desetina hiljada vjernog naroda među kojima je šezdesetak univerzitetskih profesora.

U obraćanju sabranima vladika Amfilohije je ocijenio da ovaj narod nije protiv države jer je to njegova država bila i ostala i to treba svi da znaju, pa i oni koji sebe poistovećuju sa državom:

“Država je naša, naši preci su ugrađeni u nju, njenu pravdu, istinu i dobrotu, u njenu kulturu i u njenu vjeru prije svega i iznad svega. Zato ne treba niko da se boji od ove djece koja su sabrana oko ove svetinje”, kazao je Mitropolit.

Podsjetio je na sva stradanja naroda naročito tokom i poslije Drgugog svjetskog rata i naglasio da litije i narod prevazilaze te sukobe i bratomržnju.

Posebno je istakao da u litijama nema ni četnika ni partizana, i da su u njima potomci i jednih i drugih, koji hoće da budu braća, našta ih je prizvao Gospod:

“Da se pomire jedni sa drugima, da oproste jedni drugima, i to je ono što ovaj narod traži i od predsjednika i od Skupštine Crne Gore, da spasu Crnu Goru od izgubljenog obraza bezakonjem ovog zakona koji ugrožava biće ovog naroda”, besjedio je vladika.

Dodao je da je to bezakonje probudilo vjeru u narodu, što je po njegovim riječima veliki dar i znak.

Prethodno je u  Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja služen moleban.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar