Вјере Главно

Амфилохије уважио молбу полиције да се од литије на Цетињу „уздржи у овом тренутку“

„ЦЕТИЊСКИ МАНАСТИР ЈЕ БИО И ОСТАЈЕ И СРЦЕ ОВОГА ГРАДА И – ОТВОРЕН ЗА СВЕ“
  • Полиција тврди да је у посједу поузданих информација да би у току литије могло доћи до озбиљног нарушавања реда и мира, те да би за њено одржавање морале бити ангажоване бројне полицијске снаге
  • Митрополија пристала да засад одустане од литија на Цетињу „како се не би доприносило мржњи међу браћом, а и да се не би угрозило достојанство литија које би пале у сјенку полицијских кордона на Цетињу и евентуалних инцидента

ЦРКВЕНА општина цетињска је, као што је јавност упозната, најавила одржавање молебана и Литије на Цетињу за четвртак, 23. јануар 2020. године.

Литија је требала да протекне у миру и достојанствено у непосредној близини Цетињског манастира до Ћипура, гдје се сваке суботе одржава Служба Божија. Њен циљ је требао да буде исто оно што је циљ свих молитвених окупљања ових седмица: молитва за мир, братску слогу и љубав, која је нарушена доношењем безаконог прописа о слободи вјероисповијести.

Молебан ће се одржати у Цетињском манастиру, како је и било најављено, али Литијe до Ћипура неће бити, јер Митрополија показује добру вољу ради добробити свих грађана Цетиња и Црне Горе и уважава сугестију Управе Полиције, која је умолила Митрополију да се од Литије уздржи у овом тренутку.

Аргументација Полиције је била да су у посједу поузданих информација да би у току Литије могло доћи до озбиљног нарушавања реда и мира, те да би за њено одржавање морале бити ангажоване бројне полицијске снаге.

Митрополија је упознала Полицију да са стране Цркве, као ни и у другим градовима, не би били иницирани никакви инциденти.

Како се не би доприносило мржњи међу браћом, а да се не би угрозило достојанство Литија и прелијепе слике које ових дана долазе са улица црногорских градова, које би пале у сјенку полицијских кордона на Цетињу и евентуалних инцидента, Литија на Цетињу засад неће бити одржавана.

Цетињски манастир је био и остаје срце овога града и остаје, као и до сада, отворен за све, без обзира на национална, идеолошка и политичка опредјељења.

(Православна црквена општина цетињска)

https://mitropolija.com/2020/01/22/litija-na-cetinju-zasad-nece-biti-odrzavana-mitropolija-uvazava-sugestiju-uprave-policije/

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар