Вијести Вјере

Бањалука: „Радост и љепота вјере“ – заједнички концерт четири вјерске заједнице у БиХ

КОНЦЕРТУ ПРЕТХОДИО ЦИКЛУС ПРЕДАВАЊА У СВАКОЈ ВЈЕРСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ

Одржан у Културном центру Бански двор, а наступили су мушки камерни ансамбл „Источник – Свети Платон Бањалучки“, клапа Братовштине светог Стјепана Првомученика из Груда, мушки хор „Сејфулах“ из Коњица и Јеврејска породица Колономос из Крешева

У БАЊАЛУЦИ је вечерас одржан заједнички концерт четири вјерске заједнице у БиХ под називом „Радост и љепота вјере“, који је организовао Одбор за међурелигијску сарадњу Бањалука при Међурелигијском вијећу БиХ.

Концерту је, између осталих, присуствовао и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, који је истакао да је БиХ специфична земља по многим питањима, због чега је врло важно да на свим нивоима буде сарадња каква постоји међу вјерским заједницама.

„Вјерске заједнице су радиле овај пројекат и он свакако заслужује пажњу јавности и треба да буде показатељ како у свим сегментима друштва треба да радимо“, рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да је БиХ на путу ка Европској унији, те изразио увјерење да овакви догађаји доприносе том путу.

Представник Секретаријата Мађурелигијског вијећа БиХ Хрвоје Врањеш истакао је да је Одбор за религијску сарадњу у Бањалуци дио широке људске приче Међурелигијског вијећа у БиХ којом се кроз међурелигијски дијалог жели изградити међусобно помирење у БиХ.

„Овај концерт је плод добре сарадње између представника вјерских заједница у Бањалуци и потврда да се може заједно радити, стварати и ширити круг помирења и толеранције“, нагласио је Врањеш.

Представник Римокатоличке цркве Давор Плећина навео је да за Бањалуку овај концерт значи много, јер је ријеч о јединственом догађају, о четири вјерске заједнице које су заједно у служби мира, помирења и изградње боље будућности.

На концерту, који је одржан у Културном центру Бански двор, наступили су мушки камерни ансамбл „Источник – Свети Платон Бањалучки“, клапа Братовштине светог Стјепана Првомученика из Груда, мушки хор „Сејфулах“ из Коњица и Јеврејска породица Колономос из Крешева.

Пројекат „Радост и љепота вјере“, кроз који је дошло до организације концерта, покренуо је Одбор за међурелигијску сарадњу Бањалука при Међурелигијском вијећу БиХ.

Концерту је претходио циклус предавања у оквиру којих су у свакој од четири велике вјерске заједнице у Бањалуци предавачи говорили о темама битним за животни вијек човјека у вјери, а затим је свака вјерска заједница одабрала учесника концерта, који их је представио извођењем духовних или традиционалних пјесама.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Cubrilovic-Koncert-pokazatelj-kako-treba-raditi-u-svim-segmentima-drustva/467208

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар