Вјере

Ђукановић СПЦ – да би је ликвидирао у Црној Гори – прогласио за инструмент `Велике Србије`

ПОДРЖАВЉЕЊЕ ЦРКАВА И МАНАСТИРА МУ ПОТРЕБНО РАДИ ФОРМИРАЊА ЦРНОГОРСКЕ ПРАВОСЛАВЕ ЦРКВЕ
  • Франс Пресу рекао да је Српска православна црква један од „важних инструмената које користе идеолози национализма ‘Велике Србије’ против Црне Горе, против њене независности, њеног националног, културног и вјерског идентитета
  • Још је додао: „Вођени смо неспорном потребом да усавршимо духовну, друштвену и државну инфраструктуру како бисмо ојачали свијест грађана о сопственом идентитету. Зато би у Црној Гори требало да постоји аутономна православна црква која би окупила све православне вјернике, како припаднике српске тако и припаднике црногорске националности“    

МОНТЕНЕГРО-атеиста – Мило Ђукановић – рекао је француској новинској агенцији Франс прес да је Црној Гори потребно да има сопствену православну цркву како би учврстила свој национални идентитет и супротставила се мијешању из Србије.

Како се и могло очекивати, рекао је и да је Српска православна црква један од „важних инструмената које користе идеолози национализма ‘Велике Србије’ против Црне Горе, против њене независности, њеног националног, културног и вјерског идентитета.

Оптужио је СПЦ да користи „вјешт облик манипулације како би се вјеровало да држава жели да им одузме свете реликвије“ и додао да ће цркве и под контролом државе наставити да примају православне вернике.

„Вођени смо неспорном потребом да усавршимо духовну, друштвену и државну инфраструктуру како бисмо ојачали свијест грађана о сопственом идентитету“, рекао је он и додао да би у Црној Гори требало да постоји аутономна православна црква која би окупила све православне вјернике, „како припаднике српске тако и припаднике црногорске националности“.

Француски агенција констатује и да, како се приближавају парламентарни избори заказани за јесен, критичари оптужују Ђукановића да користи ту контроверзу како би скренуо пажњу од економских проблема, масовне емиграције и корупције.

Ђукановић, који је скоро у континуитету мијењао функцију од премијера до предсједника, такође је критикован да представља препреку демократији. Он на то одговара да су бирачи увијек могли слободно да се изразе и да су његови противници лоши губитници.

„Варају се моји противници ако мисле да ћемо им учинити услугу и омогућити им власт без избора“, рекао је он и додао да ће Црна Гора, која је највише напредовала у преговорима о чланству у Европској унији, наставити пут реформи.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар