Вјере

Додик: Ми у Српској добро знамо да без СПЦ нема ни слободе за српски народ

ПАТРИЈАРХ: ДОК ЈЕ ДОДИКА – РС ЈЕ СИГУРНА, НАДАМ СЕ ДА ЋЕ ИМАТИ ДОСТОЈНЕ НАСЛЕДНИКЕ
  • Патријарх ИРИНЕЈ: „Ми смо уједињени и она сила и снага која нас одржава у том јединству и заједници јесте Црква. То се показало и сада у случају Црне Горе. Ми смо мислили да је тамо Црква готово на неком издисају, али се показало да је Црква била пригушена и живела у дубини душе српског народа у Црној Гори и то ће победити
  • Милорад ДОДИК: Срби у Републици Српској остали дио јединственог српског народа. Имајући у виду српски идентитет, цркву, језик, писмо, крсну славу, вјеру и све што је у основи тог идентитета не може да буде никаквих граница које би могле тај идентитет да разоре или га омаловаже

ПАТРИЈАРХ Иринеј поручио је да не постоје границе за Србију и Републику Српску, као и да оне и не смију и не треба да постоје јер је ријеч о једном народу, који говори један језик и све што има од вриједностито му је заједничко.

Патријарх Иринеј је након састанка са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком у Патријаршији СПЦ у Београду рекао да га радује што се Република Српска одржава поред многих искушења и невоља, што захваљујући мудрости људи који воде Републике Српске одолијева свим искушењима.

Нагласио да се нада да ће тако бити и у будућности:

Знам да је било доста невоља, знам да је господин Додик дао велики допринос и отклонио многе сумње. Надам се да ће тако и бити, да ће док је господина Додика Република Српска постојати, а надам се да ће после бити достојних наследника који ће наставити политику коју је он спроводио“.

Патријарх Иринеј је рекао да је Република Српска неодвојива од „српског центра“ и изразио наду да је Србија центар српства, не само за Србе у окружењу него и за српски народ широм свијета.

Напомињући да однос СПЦ и Републике Српске представља однос „једног дома и истих становника у том дому“, патријарх Иринеј је нагласио да му је драго што је данас могао да поздрави Додика као прву личност Републике Српске, који је то „био, јесте и остаје“.

„Ми смо уједињени и она сила и снага која нас одржава у том јединству и заједници јесте Црква. То се показало и сада у случају Црне Горе. Ми смо мислили да је тамо Црква готово на неком издисају, али се показало да је Црква била пригушена и живела у дубини душе српског народа у Црној Гори и то ће победити“, поручио је патријарх Иринеј.

Његова светост патријарх српски пожелио је свим становницима Републике Српске радосне и свете дане Христовог рођења и поручио да је то празник који Србе уједињује у једној истој цркви, истим обичајима и истим животом хришћанским и народним.

Додик је нагласио да је данас дошао у Београд да Његовој светости патријарху српском Иринеју пренесе поздраве народа из Републике Српске који врло добро зна да без Српске православне цркве /СПЦ/ нема ни слободе за српски народ.

Додик је истакао да су Срби у Републици Српској остали вјерни СПЦ, вјери и крсној слави, као најважнијим елементима српског идентитета.

„Ми смо научили и знамо кроз историју да се без наше Српске православне цркве сигурно не би очувао српски национални идентитет. Знамо и веома смо добро научили ту лекцију, да без цркве и наше државе нема ни слободе за српски народ. И то видимо свуда гдје Срби живе изван Републике Српске, изван Србије, да су Срби изложени различитим процесима оспоравања, омаловажавања и отимања“, рекао је Додик након састанка са патријархом српским Иринејом у Патријаршији у Београду.

Истакао је да је данас са патријархом Иринејом разговарао управо о тим изазовима и потреби јединственог наступа и дјеловања.

„За народ који су кроз историју покушали да подијеле квалификацијама да постоје некакви хрватски, босански и не знам какви Срби, није било могуће провести такву монструозну идеју“, оцијенио је Додик.

Он је нагласио да су Срби у Републици Српској остали дио јединственог српског народа и да, имајући у виду српски идентитет, цркву, језик, писмо, крсну славу, вјеру и све што је у основи тог идентитета, не може да буде никаквих граница које би могле тај идентитет да разоре или га омаловаже.

Додик је поручио да га веома радује што ће патријарх српски Иринеј доћи у Републику Српску 9. јануара и присуствовати обиљежавању Дана Републике, што је за српски народ веома важно.

„Сви покушаји да се српски народ разједини, да се дају неке друге квалификације, да се прича о `босанским`, овим и оним Србима и да се направе неке вјештачке нације од Срба нису уродиле плодом. Народ показује да је окупљен око своје вјере, око своје цркве, као најважнијег елемента нашег идентитета“, рекао је Додик Срни.

Додик је истакао да му је била посебна част што је са Његовом светошћу патријархом српским Иринејом присуствовао налагању Бадњака испред храма Светог Саве и што је Бадњи дан, који претходи најважнијем празнику православних хришћана – Божићу, дијелом провео у Београду.

„Сада идем у Бањалуку и тамо ћу наравно бити са нашим народом и са својом породицом“, рекао је Додик.

Поновио је да је патријарху Иринеју и свештенству у Србији пренио поздраве из Републике Српске и да се радује што ће патријарх српски 9. јануар – на Дан Републике Српске бити са грађанима Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар