Вјере

Додик у Будимпешти: Српска православна црква је најважнији део српског идентитета

ВЛАДИКА ЛУКИЈАН: ВИ ДОЛАЗИТЕ ИЗ НАШЕ МАТИЦЕ – ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је веома важно да се сачува Српска православна црква јер је она најважнији дио српског идентитета.

„Црква је кроз историју, у различитим околностима, успјела да очува и окупи српски народ и зато данас имамо Србију, Републику Српску, наше јаке српске заједнице широм свијета. Српски народ је народ мира као што је то увијек показивао. Вјерујем да је вријеме турбуленција прошло и да је ово вријеме мира, стабилности и афирмације нашег идентитета“, истакао је Додик приликом сусрета са владиком будимским и администратором темишварским Лукијаном.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да је срећан што је у посјети Српској православној цркви у Мађарској и што види задовољну српску заједницу.

„Захвалан сам Мађарској што је регулисала права српске националне мањине и она је примјер како то питање може да се ријеши на обострано задовољство“, истакао је Додик, пожељевши владики Лукијану много здравља и успјеха у раду.

Владика Лукијан је истакао да је веома срећан и захвалан Додику на посјети.

„Велика ми је част и задовољство да Вас примим овде у седишту Будимске епархије јер Ви долазите из наше матице – Републике Српске“, истакао је владика Лукијан.

Он је нагласио да је српска заједница задовољна животом у Мађарској, те да без мађарске државе не би могли ништа постићи.

„Ово је држава традиције и културе и ми, Срби православци се добро осјећамо овде заједно са Мађарима“, истакао је владика Лукијан.

Након сусрета са епископом будимским Лукијаном, Додик би требало да обиђе Сент Андреју и Српски музеја Будимске епархије.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар