Vjere Glavno

Ilarion: Đukanovićeva vlast pokušava u Crnoj Gori ono što je Porošenko uradio u Ukrajini

POTVRDIO U BEOGRADU DA ĆE RUSKA PRAVOSLAVNA CRKVA I DALJE PODRŽAVATI SPC
  • U kripti Hrama Svetog Save, gde je promovisana njegova knjiga „U šta veruju hrišćani“, arhijerej RPC rekao: „Porošenko je bio umislio da lično može da stvori crkvu i da će mu stvaranje nove crkve nezavisne od Ruske pravoslavne crkve pomoći u izbornoj trci. Međutim, pretrpeo je žestok poraz. Danas se nešto slično događa u Crnoj Gori, gde su vlasti usvojile diskriminatorski zakon. Vlast se okrenula protiv svog naroda i narod je izašao na ulice

MITROPOLIT volokolamski dr Ilarion, predsjednik Odjeljenja za spoljne crkvene poslove Moskovske patrijaršije, ocijenio je da se danas u Crnoj Gori ponavlja priča koja se prije godinu dana dešavala u Ukrajini kada je tadašnji predsjednik, Petar Porošenko, u predizbornoj trci odlučio da stvori novu crkvu.

Po njegovim riječima,Porošenko je bio umislio da lično može da stvori crkvu i da će mu stvaranje nove crkve nezavisne od Ruske pravoslavne crkve pomoći u predizbornoj trci:

„Međutim, u izbornoj trci je pretrpio žestok poraz. Ali uspio je da svojom djelatnošću mnogo ošteti Crkvu. Danas se nešto slično događa u Crnoj Gori, gdje su vlasti usvojile diskriminatorski zakon. Vlast se okrenula protiv svog naroda i narod je izašao na ulice. I mi vidimo u Crnoj Gori na hiljade i desetine hiljada ljudi koji izlaze na ulice da podrže svoju Crkvu.“

Ilarion je ovo kazao na promociji svoje knjige U šta veruju hrišćani u kripti Spomen-hrama Svetog Save u Beogradu.

„Htio bih sve vas da uvjerim da će u ovoj svetoj plemenitoj borbi Ruska pravoslavna crkva biti uz Srpsku pravoslavnu crkvu. I htio bih svima vama da poželim da se što pre završi ovaj teški nalet iskušenja koja zahvata Pravoslavnu crkvu u različitim zemljama. Vlastodršci pokušavaju da upravljaju Crkvom i da stvaraju crkvu po svom nahođenju. Ali, Crkvu je stvorio sam Gospod Bog. A čuvar Crkve je crkveni narod. Upravo je taj narod danas izašao na ulice“, poručio je Mitropolit volokolamski dr Ilarion.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar