Вјере

Иринеј: Молимо се Богу да дође до компромиса, али компромис у коме ће KиМ остати у Србији

ПАТРИЈАРХ ПОСЕТИО ЦРКВУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У С. МИТРОВИЦИ И РУЧАО СА СТУДЕНТИМА
  • „Данас се овде спомиње, долази од неких људи, како Kосово треба поделити или неким компромисом решити или на крају, има и таквих нажалост, који сматрају да треба Kосово да скинемо као јарам са леђа. То не говоре паметни људи. То не говоре Срби, то говоре они који само носе име српско а далеко су од свега оног што је српско“
  • „Нисмо ми упали на ову земљу и освојили је и отели од некога. Ову нам је земљу, како каже наш песник Бећковић, Бог даровао и то што нам је Господ даровао, то морамо да чувамо“
  • „Двадесет година сам живео у Призрену, престоници два владара, и не могу да замисли да `мој Призрен` оде неком другом народу… Земља српска не може туђа да буде него српска. Оно што се дâ и поклони, то је за сва времена изгубљено“

ПАТРИЈАРХА Иринеја испред цркве Светог Димитрија у Kосовској Митровици, поред домаћина Епископа рашко-призренског Теодосија, дочекали су бројни верници међу којима је био велики број ученика из више митровачких школа.

– Нисмо ми упали на ову земљу и освојили је и отели од некога. Ову нам је земљу, како каже наш песник Бећковић, Бог даровао и то што нам је Господ даровао, то морамо да чувамо, поручио је патријарх Иринеј.

Патријарх је поручио да је читавом српском народу потребно јединство у свему доброме, да се не дели као што је то много пута у историји чињено, а преостале Србе је позвао да остану и опстану, нагласивши да тако чувају Kосово и Метохију.

Патријарх је истакао да Србија и Српска Црква мисле о Србима на Kосову и Метохији и да се за њих боре.

– Данас се овде спомиње, долази од неких људи, како Kосово треба поделити или неким компромисом решити или на крају, има и таквих нажалост, који сматрају да треба Kосово да скинемо као јарам са леђа. То не говоре паметни људи. То не говоре Срби, то говоре они који само носе име српско а далеко су од свега оног што је српско, поручио је патријарх Иринеј, саопштила је ТВ Храм

Патријарх је подсетио да је двадесет година живео у Призрену, престоници два владара, и да не може да замисли да „његов Призрен“ оде неком другом народу.

– Kо поклања кућу своју некоме, него је чува као дар Божји. Kакав је то компромис не знамо још увек. Ми желимо компромис, молимо се Богу да дође до компромиса, али компромис у коме ће Kосово и Метохија остати у Србији, а народу албанском, – ја знам шиптарски народ, а ово после зове се албански народ – да им се да пуно права, достојанства људскога, да имају свој језик, своје право, да се по томе понашају, навео је Патријарх.

– Земља српска не може туђа да буде него српска, рекао је патријарх Иринеј и закључио: – Оно што се дâ и поклони, то је за сва времена изгубљено.

Патријарх Иринеј је посетио и Универзитет Универзитет у Приштини са седиштем у Kосовској Митровици и разговарао са професорима и студентима. Његову Светост Патријарха, у чијој је пратњи био Епископ рашко-призренски Теодосије, испред зграде Ректората дочекали су бројни студенти на челу са ректором Универзитета проф. др Здравком Витошевићем.

– Kао што народ треба да гледа у Цркву тако народ треба да гледа и у вас. Ви сте наша велика нада јер тамо где су цркве и школе ту је место и народу. Мене радује што сам овде са вама,. Ја сам ових дана био и у Штрпцу и у многим местима широм Kосова и Метохије, има нашега народа овде. То је велика нада, мотив и основ и другима који желе да се врате на своја огњишта. Учите марљиво јер што год будете више знања стекли бићете кориснији Отаџбини и народу. Тако гледајте своју будућност – кроз народ и за народ. Тако су радили наши славни преци а ми имамо на кога да се угледамо. Драго ми је што вас видим, знајте да сте велика утеха за наш народ овде и док год постоји овај Универзитет на овим просторима биће и наде и утехе за наш народ на Kосову и Метохији али и за све Србе ма где били, поручио је студентима у Kосовској Митровици Патријарх српски г. Иринеј.

После разговора са студентима Патријарх је заједно са ректором проф. др Витошевићем, владиком Теодосијем и студентима ручао у студентској мензи.

http://spc.rs/sr/patrijarh_irinej_zemlja_srpska_ne_mozhe_tudja_da_bude

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар