Vjere

Irinej: Neka oni budu Crnogorci, ili šta god žele, ali da ne progone Srbe i ne diraju srpske svetinje

PATRIJARH U SABORNOJ CRKVI SLUŽIO MOLEBAN ZA SPAS SRPSKOG NARODA U CRNOJ GORI
  • „Strašno je ono što se danas dešava u Crnoj Gori jer se jedan deo naroda odriče svog porekla i svoje istorije. Neka Gospod otkloni iskušenja koja su se nadnela nad srpskim narodom, a posebno nad našim narodom u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji
  • U svem zlu koje se dešava, ima nešto radosno i veoma lepo. Njegoš je napisao: „Udar nađe iskru u kamenu“. I evo:  probudila se Crna Gora i u verskom i u nacionalnom pogledu. Došlo je narodu do svesti o značaju i ulozi vere i Crkve, i kada je to dovedeno u pitanje pokrenuo se narod da brani svoje svetinje... Molimo se Bogu da urazumi crnogorske vlasti, da ih prizove sebi, jer to što čine nije dobro ni za njih ni za bilo koga živog

NJEGOVA Svetost Patrijarh srpski Irinej služio je u Sabornoj crkvi u Beogradu moleban za spas srpskog naroda u Crnoj Gori i u svim srpskim zemljama.

Sasluživalo je bratstvo hrama sa starešinom protojerejem-stavroforom Petrom Lukićem.

Molitveno  je prisustvovao Preosvećeni Episkop remezijanski Stefan.

Posle odsluženog molebana predstojatelj Srpske Crkve se obratio srpskoj pravoslavnoj svetosavskoj omladini koja je ispunila hram. U svojoj besedi Svjatjejši je ukratko podsetio na stradanja srpskog naroda kroz istoriju, a potom je govorio o sadašnjim prilikama u Crnoj Gori nastalim zbog donošenja Zakona o slobodi veroispovesti.

„Da Gospod otkloni iskušenja koja su se nadnela nad srpskim narodom, a posebno nad našim narodom u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji,“ pomolio se patrijarh Irinej i dodao da je strašno ono što se danas dešava u Crnoj Gori jer se jedan deo naroda odriče svog porekla i svoje istorije.

„Njihova je stvar šta će biti. Neka budu Crnogorci ili ostalo što žele, ali neka ne progone Srbe, neka ostave (na miru) srpski narod, a posebno srpske svetinje, kazao je patrijarh Irinej.

Svjatjejši je dodao da država nikad nije bila vlasnik crkvene imovine ni kod nas u Srbiji, ni u Crnoj Gori i „da Crkva nema šta da dokazuje. Ona je oduvek bila vlasnik svoga imanja, zajedno sa narodom,“ naglasio je predstojatelj Srpske Crkve.

U svem zlu koje se dešava, ima nešto radosno i veoma lepo. Svjatješi je, navodeći reči vladike Njegoša: „Udar nađe iskru u kamenu“, kazao da se na veliko čuđenje i divljenje digla na noge cela Crna Gora.

„Probudila se Crna Gora i u verskom i u nacionalnom pogledu. Došlo je narodu do svesti o značaju i ulozi vere i Crkve, i kada je to dovedeno u pitanje pokrenuo se narod da brani svoje svetinje,“ kazao je Patrijarh.

„Molimo se Bogu da urazumi crnogorske vlasti, da ih prizove sebi, jer to što čine nije dobro ni za njih ni za bilo koga živog. Ne može se protiv Istine Božje. Čitav svet uviđa. Crkva Pravoslavna, Carigrad,  Jerusalim, Antiohija i Aleksandrija, pa čak i rimski Papa, digli su svoj glas protiv odluke crnogorskih vlasti, ali oni, zabludeli u svojim željama, kao da ne čuju, kao da su slepi i ne vide šta im trezven svet govori.

Nadamo se da će to uvideti dok nije kasno, a mi koji na ovakav način protestujemo, činimo to na hrišćanski, jevanđeljski način  – da svojim ponašanjem ne izazovemo ni jednu suzu. I da znamo da je pravda Božja na našoj strani!“

Molebanu u Sabornoj crkvi prethodila je protestna šetnja u organizaciji studenata Beogradskog univerziteta, a po blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar