Вјере РС и матица

Иринеј се неће извинити због оцјена да је СПЦ у Црној Гори горе него под Турцима, а Србима – као у НДХ

ПАТРИЈАРХОВЕ РИЈЕЧИ НЕЋЕ БИТИ НИ ПОВУЧЕНЕ (КАО ШТО ЈЕ ЗАТРАЖИО МИЛО) НИ КОРИГОВАНЕ

ПАТРИЈАРХ Иринеј неће се извинити Црној Гори због изјаве о положају у коме се у налазе српски народ и Српска православна црква у тој земљи, пишу Вечерње новости.

Овај београдски дневни лист наводи да му је речено у Патријаршији у Београду да се патријарх неће извинити.

Ово је одговор предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу, који је јавно позвао патријарха да демантује своје ријечи.

А и монтенегринском премијеру, Душку Марковићу, који је оптужио поглавара СПЦ за „злоупотребу гостопримства“ и иступио са очекивањем да ће патријархове оцјене из интервјуа подгоричком листу „Дан“ бити рзо „кориговане“.

Патријарх Иринеј је у том интервјуу рекао да је положај Срба у данашњој Црној Гори упоредив са положајем Срба у некадашњој НДХ, а да је „положај СПЦ у Црној Гори гори него у вријеме Турака“.

На питање „Дана“ са којом историјском епохом би упоредио положај Срба данас у Црној Гори, патријарх Иринеј је казао да га подсјећа на стање у Хрватској у доба фашизма:

– Упоредио бих га са положајем Срба у Хрватској, у доба ендехазије (НДХ). Нажалост, у Хрватској ни данас није бољи положај Србима. Можда то непријатељство у Црној Гори није као оно које је било код усташа, али мржња у народу нажалост постоји. Сигурно да то чине они који не желе добро ни Србији ни Црној Гори. Стара је истина – Подели па владај – па се вероватно држе тог принципа. Надам се да ће народ бити свеснији од оних који га воде и да ће наћи начин да постоји и заједно живи“.

Патријарх је додатно рекао „како чујем, положај Срба у Црној Гори није добар“ и нагласио да Црна Гора има „један народ који се поделио“.

Главним Монтенегринима – Ђукановићу и Марковићу  – није, међутим, било довољно што је у истом интервјуу такође нагласио:

„Свака част држави Црној Гори, она је и раније била самостална држава и нормално сваки Србин прихвата и подржава постојање Црне Горе као државе“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар