Вјере

Изетбеговићев фаворит Кавазовић поново изабран за реиса Исламске заједнице БиХ

НА САБОРУ ИЗ ДОБИО 291 ГЛАС, А ЗУКОРЛИЋ САМО 82 – ТРИ И ПО ПУТА МАЊЕ

Хусеин Кавазовић и Муамер Зукорлић

  • Хусеин КАВАЗОВИЋ у свом изборном програму истакао да ће наставити да развија европски идентитет Исламске заједнице БиХ, као аутохтоне европске заједнице муслимана

САБОР Исламске заједнице БиХ изабрао је Хусеина Кавазовића за новог/старог реису-л-улему.

Он ће и наредних седам година бити духовни поглавар муслимана у БиХ и бошњачкој дијаспори.

Сабор ИЗ БиХ бирао је између Кавазовића и Муамера Зукорлића. Први је добио 291 глас,  Зукорлић три и по пута мање – само 82 гласа.

Кавазовић је у свом програму истакао да ће наставити да развија европски идентитет Исламске заједнице, као аутохтоне европске заједнице муслимана, преузимајући дио одговорности у представљању ислама у Европи.

Сабор ИЗ је изборно тијело. Броји 403 члана.

Потпредсједник Сабора Едхем Бичакчић рекао је уочи гласања да ће се кандидати кратко представити, изразивши увјерење да ће данашњи догађај протећи у нормалној атмосфери и да ће се људи опредјељивати према томе какав су утисак стекли.

Бичакчић сматра да ће у сваком случају бити очувано јединство Исламске заједнице БиХ и да ће она “снажно кренути напријед и послије ових избора”.

Након што су у августу расписани избори за поглавара Исламске заједнице у БиХ, комисија за спровођење избора утврдила је да четири кандидата испуњавају формалне услове за поглавара прописане Уставом и нормативним актима Исламске заједнице.

Међу кандидатима су, осим Кавазовића и Зукорлића, били и мостарски муфтија Салем Дедовић и Кавазовићев замјеник Хусеин Смајић.

Сабор Исламске заједнице, као највише законодавно тијело, утврдио је за гласање три кандидатаКавазовића, Зукорлића и Дедовића, али се мостарски муфтија убрзо повукао.

Кавазовић је фактички био кандидат СДА и Бакира Изетбеговића, а Смајић и Дедовић – да су остали у трци – одузели би гласове само њему.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар