Vjere

Izetbegovićev favorit Kavazović ponovo izabran za reisa Islamske zajednice BiH

NA SABORU IZ DOBIO 291 GLAS, A ZUKORLIĆ SAMO 82 – TRI I PO PUTA MANJE

Husein Kavazović i Muamer Zukorlić

  • Husein KAVAZOVIĆ u svom izbornom programu istakao da će nastaviti da razvija evropski identitet Islamske zajednice BiH, kao autohtone evropske zajednice muslimana

SABOR Islamske zajednice BiH izabrao je Huseina Kavazovića za novog/starog reisu-l-ulemu.

On će i narednih sedam godina biti duhovni poglavar muslimana u BiH i bošnjačkoj dijaspori.

Sabor IZ BiH birao je između Kavazovića i Muamera Zukorlića. Prvi je dobio 291 glas,  Zukorlić tri i po puta manje – samo 82 glasa.

Kavazović je u svom programu istakao da će nastaviti da razvija evropski identitet Islamske zajednice, kao autohtone evropske zajednice muslimana, preuzimajući dio odgovornosti u predstavljanju islama u Evropi.

Sabor IZ je izborno tijelo. Broji 403 člana.

Potpredsjednik Sabora Edhem Bičakčić rekao je uoči glasanja da će se kandidati kratko predstaviti, izrazivši uvjerenje da će današnji događaj proteći u normalnoj atmosferi i da će se ljudi opredjeljivati prema tome kakav su utisak stekli.

Bičakčić smatra da će u svakom slučaju biti očuvano jedinstvo Islamske zajednice BiH i da će ona “snažno krenuti naprijed i poslije ovih izbora”.

Nakon što su u avgustu raspisani izbori za poglavara Islamske zajednice u BiH, komisija za sprovođenje izbora utvrdila je da četiri kandidata ispunjavaju formalne uslove za poglavara propisane Ustavom i normativnim aktima Islamske zajednice.

Među kandidatima su, osim Kavazovića i Zukorlića, bili i mostarski muftija Salem Dedović i Kavazovićev zamjenik Husein Smajić.

Sabor Islamske zajednice, kao najviše zakonodavno tijelo, utvrdio je za glasanje tri kandidataKavazovića, Zukorlića i Dedovića, ali se mostarski muftija ubrzo povukao.

Kavazović je faktički bio kandidat SDA i Bakira Izetbegovića, a Smajić i Dedović – da su ostali u trci – oduzeli bi glasove samo njemu.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar