Вјере

Јоаникије: Амфилохије побиједио је у свакој мисији до данас, а смрт је запечатила његове побједе

„МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ ЈЕ БИО БИБЛИЈСКИ ЧОВЈЕК ЧИЈА ЋЕ СЛАВА ПЛИСТАТИ КРОЗ ВЈЕКОВЕ“

Фото: портал Аналитика

  • „Плаче Црна Гора, нека плаче – има за киме… Жртва за Цркву и Христа оспособила га је да спозна тајну Косова и Метохије као тајну српске голготе. Када је у Црној Гори загрмило „Не дамо светиње“, то је значило да не дају Острог, али ни светиње на Косову“

ЕПИСКОП будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногоско-приморске Јоаникије рекао је да је блаженопочивши митрополит Амфилхије био библијски човјек и да ће његова слава блистати кроз вијекове.

Владика је у обраћању поред одра митрополита испред Саборног храма у Подгорици истакао да је блаженопочивши Амфилохије побиједио је у свакој мисији до данас, а да је његова смрт запечатила све његове побједе.

– Његову смрт доживљавамо као побједу, јесте велика жалост, али ће се Божијим устројством претворити у радост не само Митрополије него, увјерени смо, много шире – рекао је владика Јоаникије.

Према његовим ријечима, данашњи долазак великог броја значајних личности, свештенства и монаштва и вјерног народа је велики догађај.

– Ваш долазак је нама велика утјеха, лакше нам је кад заједно плачемо. А плаче Црна Гора, нека плаче, има за киме. Али, тај плач ће се претворити у радост, јер све што је везано за име митрополита, претвара се у радост –  истакао је владика.

Он је нагласио да је митрополит био човек дубоке, истрајне и тихе молитве, а Бог му је дао да је обновио Црну Гору и њене храмове, уљепшао лице Црне Горе, окадио сваки камен.

– Он је био Христов човјек, његова теологија је теологија Васкрсења. Његова ријеч просвјетљује мисли и умове – рекао је владика.

Он је додао да је митрополитова жртва за Цркву и Христа оспособила га да спозна тајну Косова и Метохије као тајну српске голготе, те је нагласио да је онда када је у Црној Гори загрмило „Не дамо светиње“, значило да не дају Острог, али ни светиње на Косову.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар