Вјере Главно

Јоаникије: Биће још искушења, хвала Богу што су хапшења почела од нас свештеника

„НЕ БОЈИМО СЕ, СПРЕМАМО СЕ ДА СВАКО НОВО ИСКУШЕЊЕ ДОЧЕКАМО“
  • „Ово ће искушење проћи када се објединимо и када будемо спремни да за своју вјеру и за своју Цркву поднесемо жртве као што су и наши преци увијек били спремни. За хришћане другог пута нема осим Христовог пута! То је наша слава, наша љепота, наша утјеха, наша нада

ЊЕГОВО Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Јоаникије служио је 19. јуна 2020. године, са свештенством и верним народом, свету службу Божју у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Заблагодаривши сабранима на подршци коју пружају никшићком свештенству уочи почетка суђења у Основном суду Владика је истакао:

– У овим временима Црква пролази кроз искушења, која су свима вама позната. Потребно је да се што више Богу молимо, да будемо што уреднији и трезвенији, али и да будемо храбри, одлучни и јединствени. Наравно, ово ће искушење проћи када се објединимо и када будемо спремни да за своју вјеру и за своју Цркву поднесемо жртве као што су и наши преци увијек били спремни. За хришћане другог пута нема осим Христовог пута!

– То је наша слава, наша љепота, наша утјеха, наша нада. Ова искушења, која су сада наишла, нијесу нам непозната, нити их се бојимо, него се спремамо да свако ново искушење дочекамо, да будемо у вјери чврсти и јединствени. То нам је потребно, а заједништво и љубав се утврђују, на такав начин, што се сједињујемо са Богом и једни са другима. То нам је најпотребније, то је наша вјера, то је наш живот“, поручио је Његово Преосвештенство.

Владика је захвалио вjерном народу што је дошао да пружи подршку својим свештеницима уочи заказаног суђењa.

– Све је то, изгледа, нормално у оваквим сулудим временима да буде привођења, хапшења, затварања. Хвала Богу што је кренуло од нас свештеника, то нам је много драже него да је почело од вјерника, хришћана, који, такође, због вјере страдају, и њих приводе, хапсе, кажњавају. Хвала Богу што ми свештена лица нијесмо изузети из тога, рекао је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, закључујући:

– Ово ће се наставити, биће још искушења. Треба да будемо спремни, не треба да се поколебамо, молећи се Богу за пријатеље и за непријатеље, да нас све Бог уразуми и да нас све спаси, јер свима је потребно спасење. Све нас је Бог послао на овај свијет као своје синове и кћери. Да се молимо за све и за свја.

(извор: Епархија будимљанско-никшићка)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар