Вјере

Јоаникије: Црногорска власт је закон о слободи вјероисповијести припремила у сарадњи са Тачијем

ВЛАДИКА БЕСЈЕДИО У СРПСКОЈ КУЋИ У ПОДГОРИЦИ ПОВОДОМ 800 ГОДИНА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
  • „Уколико приједлог закон буде усвојен у Црној Гори нема сметње да се тако нешто не уради и у лажној албанској држави на Космету. Овога пута нападнуто је православље и морамо се томе супротставити. Онај ко то уради данас потврдиће да је хришћанин и да брани своју вјеру“

ЗАКОН о слободи вјероисповијести који је припремила црногорска власт прављен је у сарадњи са предсједником самопроглашеног Косова Хашијем Тачијем и требало би да буде увод у отимање манастира и храмова на Косову и Метохији, изјавио је његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Владика Јоаникије – у наступу у Српској кући у Подгорици – рекао и да је и Тачи припремио исти пропис по којем манастири као културна добра треба да буду преписани држави, а у том смислу је написан и црногорски.

„Уколико приједлог закон буде усвојен у Црној Гори нема сметње да се тако нешто не уради и у лажној албанској држави на Космету. Овога пута нападнуто је православље и морамо се томе супротставити. Онај ко то уради данас потврдиће да је хришћанин и да брани своју вјеру“, рекао је владика Јоаникије на предавању о 800 година Српске православне цркве.

Владика је оцијенио да је предложени закон неуставан јер не поштује одвојеност цркве од државе.

Према ријечима владике Јоаникија, иако је уставом загарантована равноправност вјере, власт је одлучила једино да одузима храмове и манастире Митрополији црногорско-приморској, док је са осталим вјерским заједницама потписала споразуме који гарантују њихову имовину.

„Једино са Митрополијом црногорско-приморском тај уговор није потписан, него се њој пријети одузимањем имовине. То је обична пљачка и нема никакве везе са Уставом, али ни са европским вриједностима, како власт то каже, јер тога нигдје у свијету нема. Једна партија је одлучила да прави своју цркву и вјеру, што је незамисливо и нигдје забиљежено у свијету“, нагласио је епископ Јоаникије.

Црногорска Влада је у јуну усвојила Приједлог закона о слободи вјероисповјести којим је предвиђено да државна имовина постану сви вјерски објекти који су били имовина државе Црне Горе прије губитка њене независности и припајања Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године, а нису на одговарајући правни начин прешли у својину неке вјерске заједнице.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар