Вјере Главно

Јоаникије: Наравно да ће устоличење бити на Цетињу

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: ГЛАСАЋУ САМО ЗА – ЦЕТИЊСКИ МАНАСТИР
  • Митрополит Јоаникије се прије 15-ак дана састао са потпредсједником Владе Црне Горе Дритан Абазовић. Тада је наводно „био отворен за све опције”, али је неколико дана касније, на састанку са премијером Здравком Кривокапићем и шефом полиције Зораном Брђанином, одбацио могућност да се устоличење одржи на другом мјесту
  • Адвокат и члан Правног савјета Митрополије црногорско-приморске Драган Шоћ рекао да не могу државни органи да одлучују гдје ће бити устоличен митрополит „јер не могу свјетовне власти да одлучују гдје ће бити устоличен вјерски поглавар“

ЊЕГОВО високопреосвештенство митрополит црногорско- приморски Јоаникије потврдио је да ће његово устоличење 5. септембра бити на Цетињу, упркос позивима да због подигнутих тензија оно буде измјештено.

– Подразумијева се да ће то бити на Цетињу – рекао је митрополит Јоаникије за „Вијести“, не желећи да детаљније коментарише догађај.

На Цетињу је у недјељу, 22. августа, одржан протест због најављеног устоличења Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско приморског Јоаникија.

Устоличење митрополита Јоаникија најављено је за 5. септембар у Цетињском манастиру у присуству Његове светости патријарха српског Порфирија и великог броја званица из земље и иностранства.

Један од лидера Демократског фронта и члан Вијећа за националну безбједност Милан Кнежевић, јуче је најавио да ће Вијеће и Савет за одбрану и безбједност одлучити гдје ће бити постављење митрополита – на Цетињу или у Подгорици.

Навео је да је његов став да оно буде у Цетињском манастиру и да неће подржати ниједан други приједлог, осим ако не буде дошао од цркве.

Према незваничним информацијама „Вијести”, са Јоаникијем се прије 15-ак дана састао потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, надлежан за сектор безбједности.

Тада је, како је речено „Вијестима“, митрополит „био отворен за све опције”, али је, како додаје портал, неколико дана касније, на састанку са премијером Здравком Кривокапићем и шефом полиције Зораном Брђанином одбацио могућност да се устоличење одржи на другом мјесту.

То је потврдио и у обраћању јавности у недјељу, када је навео да се он хиротонисао пре пуне 22 године управо у Цетињском манастиру и да „није извањац, већ је рођен у Црној Гори“.

Према незваничним информацијама „Вијести”, представници Владе ће се још једном састати са митрополитом, највјероватније након седнице Вијећа за националну безбједност.

Адвокат и члан Правног савјета Митрополије црногорско-приморске Драган Шоћ рекао је за „Вијести” да не могу Вијеће и Савет да одлучују гдје ће бити устоличен митрополит „јер не могу свјетовне власти да одлучују гдје ће бити устоличен вјерски поглавар“.

Сабор Српске православне цркве је на засједању одржаном 29. маја изабрао владику Јоаникија за митрополита црногорско-приморског СПЦ. Он је ступио на чело Митрополије црногорско-приморске након што је то мјесто остало упражњено послије смрти митрополита Амфилохија.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар