Вјере Главно

Јоаникије: Не видим разлог да се литије не обнове чим то буде могуће

ВЛАДИКА БУДИМЉАНСКО-НИКШИЋКИ ИЗ ЂУРЂЕВИОХ СТУПОВА ПРЕДВОДИО ОНЛАЈН-ЛИТИЈУ
  • Ми наравно не желимо да кршимо правила, али не можемо да допустимо да се на другим мјестима скупљају хиљаде људи и да кроз маркете циркулише и до 10.000 људи дневно и ником ништа, а не дају вјерницима да уђу у храм и запале свијећу. Нисмо кретени да то не видимо

ЕПИСКОП будимљанско-никшићки Јоаникије поручио је путем онлајн-литије из манастира Ђурђеви ступови код Берана да не види разлог да се литије не обнове чим то буде могуће.  

Навео је да ће се и СПЦ изборити за слободу одржавања литија.

Он је поновио да се СПЦ залаже за дијалог и додао да није сигуран да за то на другој страни има добре воље.

„Ми смо истакли наше захтјеве, тражимо да будемо равноправни са осталим вјерама, да нема дискриминације. Ми морамо бити спремни за дијалог док год се проблем не ријеши“, рекао је Јоаникије.

“Ми наравно не желимо да кршимо правила, али не можемо да допустимо да се на другим мјестима скупљају хиљаде људи и да кроз маркете циркулише и до 10.000 људи дневно и ником ништа, а не дају вјерницима да уђу у храм и запале свијећу. Нисмо кретени да то не видимо, и ако се буду поштовале слободе других, наравно да ћемо се и ми изборити за слободу одржавања литија”, поручио је Епископ будимљанско-никшићки.

Владика Јоаникије је, говорећи о дијалогу са властима о дискриминаторском безакону о слободи вјероисповијести казао да се Црква залаже за дијалог, али да није сигуран да с друге стране има добре воље.

“Нисам сигуран да добре воље има. Ми смо истакли наше захтјеве, тражимо да будемо равноправни са осталим вјерама, да нема дискриминације. Ми морамо бити спремни за дијалог док год се проблем не ријеши. Уколико не буде могуће да се то питање ријеши кроз дијалог, онда имамо ово да кроз мирне литије тражимо своја права”, казао је Владика Јоаникије.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар