Вјере

Кавазовић: Слутим да ће муслимански дух Европе завршити у босанском духу ислама

СТУДЕНТИМА У САРАЈЕВУ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ „ИДЕНТИТЕТ МУСЛИМАНА: ИЗАЗОВИ У ДАНАШЊОЈ ЕВРОПИ“
  • „Је ли цјеловита слика исламског свијета у нама остала само у фрагментима, разбацана по националним традицијама: нешто код Турака, нешто код Арапа, нешто код Иранаца, Индијаца, Малајаца, Африканаца, Бошњака и Албанаца?
  • „У изградњи своје културе и творби своје традиције, босански муслимани су се нашли на најстрмијој и најдужој узбрдици, која се није појавила код ниједног другог европског народа“
  • „Наша традиција још није у потпуности представљена, наша прича још није до краја казана. Но, упркос томе, ми смо се увијек осјећали слободним у атмосфери европских тековина, онако како су се некада осјећали слободни Атињани у својој Атини“

РЕИСУ-л-улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговина Хусеин еф. Кавазовић је на Интернационалном универзитету у Сарајеву (ИУС) одржао предавање „Идентитет муслимана: изазови у данашњој Европи”.

Кавазовића и његову делегацију дочекали су вршилац дужности ректора Ахмет Јилдирим и предсједник „Фондације за развој образовања“ Сарајево Хасан Топалоглу. Изразили су задовољство досадашњом одличном сарадњом између Исламске заједнице у Босни и Херцеговини и Интернационалног универзитета у Сарајеву.

Кавазовић је током предавања нагласио више важних аспеката муслиманског идентитета и напоменуо студентима да су они ти који треба да рјешавају проблеме у савременој Европи, наводи се у саопћењу ИУС-а.

„Је ли цјеловита слика исламског свијета у нама остала само у фрагментима, разбацана по националним традицијама: нешто код Турака, нешто код Арапа, нешто код Иранаца, Индијаца, Малајаца, Африканаца, Бошњака и Албанаца? Због чега се бојимо да умјесто цјеловите слике нашег свијета саставимо мозаик у коме ће сваки детаљ бити сачуван и уклопљен у велику поставку која ће говорити нама ко смо, а и другима о нама какви смо? Пуно је питања пред нама, а посебно вама младим људима, на која ћете морати давати одговоре у скорој европској будућности”, рекао је Кавазовић.

Напоменуо је публици да прича о босанским муслиманима још увијек није у потпуности испричана.

„У изградњи своје културе и творби своје традиције, босански муслимани су се нашли на најстрмијој и најдужој узбрдици, која се није појавила код ниједног другог европског народа. Наша традиција још није у потпуности представљена, наша прича још није до краја казана. Но, упркос томе, ми смо се увијек осјећали слободним у атмосфери европских тековина, онако како су се некада осјећали слободни Атињани у својој Атини”, додао је Кавазовић.

Још је једном нагласио да су босански муслимани, без икакве сумње, дио Европе.

„Судбина нас босанских муслимана је нераскидиво везана за цјеловито муслиманско биће у Европи. Тајна нашег опстанка лежи у нама, који смо свој свијет стварали по мјери нашег времена. Наша генерација ушла је у живот с превеликим теретом и изазовима”, рекао је Кавазовић.

Додао је како задатак младих није да исти терет носе, онако како су га претходне генерације носиле, већ да се суоче са својим изазовима и да храбро стану испред њих.

„Слутим да ће муслимански дух Европе, који трага за својим коријенима, скончати у босанском духу ислама, јер му је он једино аутентично и живо исходиште на које се може позвати. То би нас босанске муслимане требало учинити још одговорнијим да чувамо свој идентитет и своју слободу и да имамо рационалан критички приступ свим стварима и појавама”, закључио је Кавазовић.

Предавање је организовао Студентски парламент Интернационалног универзитета у Сарајеву у оквиру пројекта СПИУС Талкс.

http://kliker.info/husein-ef-kavazovic-bosanski-muslimani-su-bez-ikakve-sumnje-dio-evrope/

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар