Вјере

Кирил: Са Амфилохијевим именом ће у историји заувијек бити повезан духовни препород Црне Горе

ПОГЛАВАР РПЦ ИЗРАЗИО ЗАУЧЕШЋЕ ПАТРИЈАРХУ ИРИНЕЈУ И ЦИЈЕЛОЈ СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ
  •   „Остаће као светионик, горући и свијетлећи, као надарени богослов и надахнути проповиједник, неустрашиви заштитник Свете цркве Христове пред силницима овог вијека“     

ПАТРИЈАРХ Московски и цијеле Руси Кирил изразио је саучешће Његовој светости патријарху српском Иринеју и цијелој Српској православној цркви (СПЦ) поводом смрти Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија, са чијим ће именом у историји заувијек бити повезан духовни препород Црне Горе.

Патријарх Кирил истакао је да ће митрополит Амфилохије у молитвеном сјећању остати као светионик, горући и свијетлећи, као надарени богослов и надахнути проповиједник, неустрашиви заштитник Свете цркве Христове пред силницима овог вијека.

„Ваша светости, вољени друже и слуго престола Божијег, у име архипастира и пастира, монаштва и мирјана Руске православне цркве, као и у своје лично име, приносим вашој светости, сабраћи-архипастирима и цијелој богољубивој пуноћи Цркве Светог Саве дубоко саучешће због смрти високопреосвећеног митрополита црногорско-приморског Амфилохија“, наведено је у писму саучешћа.

Патријарх Кирил је нагласио да је Господ Исус Христ позвао себи изузетног јерарха Српске православне цркве, са чијим ће именом у историји заувијек бити повезан духовни препород Црне Горе након дуге ере безбожништва, невиђене неуморне борбе за спасење отаџбинских светиња и очување јединства народа Божијег у жребу светих Василија Острошког и Петра Цетињског.

„Молим се за починак новопредстављеног владике у насељима праведних, где нема болести, ни туге, ни уздаха, али где је живот бесконачни. Вечна и блага му памјат“, навео је патријарх Кирил.

Митрополит Амфилохије преминуо је јутрос у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици од посљедица вируса корона, а биће сахрањен у неђељу, 1. новембра, у крипти Саборног храма у Подгорици.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар