Вјере

Кривокапић кренуо у Патријаршију да потпише „темељни“, а затражио одлагање

ОБЈАВЉЕНО ДА СПЦ И ЊЕН ВЈЕРНИ НАРОД НЕЋЕ ОДУСТАТИ ОД ОДБРАНЕ СВОЈИХ ПРАВА И СВЕТИЊА“
  • Након вишечасновног одгађања и обавјештавања патријарха српског о низу потпуно различитих разлога за кашњење поласка из Подгорице, око 21.00 час Кривокапић стигао на договорени састанак и изнио нове и до сада неизречене разлоге због којих сматра да потписивање Уговора мора бити одгођено
  • СПЦ саопштила: „Његова светост је те разлоге саслушао са пажњом, великим стрпљењем, али и још већим изненађењем, ни најмање не увиђајући основаност и оправданост намере премијера Кривокапића да не потпише Уговор што је био једини разлог његовог доласка у Патријаршијски двор у Београду

ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије не види основаност и оправданост намјере премијера Црне Горе Здравка Кривокапића да не потпише Темељни уговор са Српском православном црквом /СПЦ/, што је био једини разлог његовог доласка у Патријаршијски двор у Београду, саопштено је из СПЦ.

СПЦ и њен верни народ и у овим околностима неће одустати од одбране својих права и светиња“, поручили су из СПЦ и додали да су синоћњем састанку присуствовали чланови Светог архијерејског синода Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, Његово преосвештенство епископ шумадијски Јован, као и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Његова светост патријарх и присутни архијереји изразили су велико жаљење и забринутост за даљи положај СПЦ и њеног вјерног народа, с обзиром на то да једино са њом, иако јој припада апсолутна већина народа у Црној Гори, није потписан Уговор који јој гарантује правни положај, а самим тим вјерска и грађанска права светосавског народа – што представља чин отворене дискриминације.

У саопштењу је наведено да је након вишечасновног одгађања и обавјештавања патријарха српског о низу потпуно различитих разлога за кашњење поласка из Подгорице, око 21.00 час Кривокапић стигао на договорени састанак и изнио нове и до сада неизречене разлоге због којих сматра да потписивање Уговора мора бити одгођено.

Његова светост је те разлоге саслушао са пажњом, великим стрпљењем, али и још већим изненађењем, ни најмање не увиђајући основаност и оправданост намере премијера Кривокапића да не потпише Уговор што је био једини разлог његовог доласка у Патријаршијски двор у Београду“, наведено је у саопштењу.

У пријеподневним часовима истог дана, представници Синода и Владе Црне Горе су у потпуности усагласили текст Темељног уговора између СПЦ и државе Црне Горе, након чега су црногорски представници потврдили да ће у послијеподневним часовима Кривокапић доћи у Београд да би са патријархом српским Порфиријем свечано потписао Темељни уговор, што је из Кривокапићевог кабинета усмено потврђено патријарху.

Патријарх Порфирије изјавио је раније да је постигнута сагласност са Кривокапићем о потписивању темељног уговора између државе Црне Горе и СПЦ, као и да је начелно договорено да послије васкршњих празника посјети Црну Гору и потпише тај документ.

У Црној Гори је 26. јануара 2021. године на снагу ступио Закон о слободи вјероисповијести, којим је званично окончана борба за очување светиња у тој земљи, која је изњедрила вишемјесечне литије током прошле године.

Протестне шетње су одржаване због правног акта који је предвиђао отимање имовине и светиња СПЦ у Црној Гори.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар