Вјере

МЦП: Црква неће да буде слијепи послушник атеистичких владара који би да је устројавају

ВЛАСТ И ДПС СЕ У КОНТИНУТЕТУ СТАВЉЈУ ИЗНАД ДРЖАВЕ КРШЕЋИ ЧАК И УСТАВ ЦРНЕ ГОРЕ
  • Црква неће да буде изнад Црне Горе, само се Ђукановић и Марковић постављају изнад Црне Горе. Никада Црква није именовала министре, посланике и државне службенике, али зато се власт директно мијеша у канонско устројство Цркве и одређује ко је црква а ко није, нарушавајући принцип одвојености Цркве и државе
  • Црква никада није била, нити ће икада бити против Црне ГореТражимо само једно: да се над Црквом примјењују исти закони који важе и за друге вјерске заједнице, као и за свако правно лице у Црној Гори. И, нећемо стати у тој борби

ПОНОВО је премијер Црне Горе г. Душко Марковић грубо и неодговорно оклеветао Српску Православну Цркву подмећући јој ничим доказан став да, како је рекао, „Црква жели да се стави изнад државе и да не признаје њен суверенитет и независност“.

Истина је потпуно другачија.

Власт се континуирано ставља изнад државе кршећи чак и Устав Црне Горе.

Никада Црква није именовала министре, посланике и државне службенике, али зато се власт директно мијеша у канонско устројство Цркве и одређује ко је црква а ко није, нарушавајући принцип одвојености Цркве и државе.

Црква никада није била, нити ће икада бити против Црне Горе, али неће ни бити слијепи послушник атеистичких владара који желе да је устројавају по својим мјерилима и аршинима.

Упорно саопштавамо, сада понављамо, да Црква није ни против доношења Закона, већ искључиво против појединих дискриминаторних и антиуставних чланова којима се врши правно насиље не само према Цркви, већ и према важећем правном поретку Црне Горе.

Све ово је саопштено данас и на састанку чланова Епископског савјета СПЦ у Црној Гори са члановима делегације Европског парламента који је одржан у Подгорици.

У веома срдачном разговору, Епископски савјет, који је на овом састанку предводио Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, још једном је констатовано да је став међународне заједнице да се до решења мора доћи дијалогом, укључујући не само примјену, већ и измјену спорних чланова. То је оно на чему Епископски савјет од почетка инсистира.

Ако је дијалог једини пут, а мислимо да јесте, чему служе изјаве које долазе са најважнијих државних адреса, а које су се претвориле у својеврсну мантру, да се Црква бори против Црне Горе.

Ако нешто доприноси угледу Црне Горе пред Европом и свијетом, ако је нешто за понос у Црној Гори то су наше величанствене литије у којима стотине хиљада људи мирно и достојанствено исказују незадовољство доношењем оваквог Закона. Умјесто да као свака одговорна и демократска власт чује глас народа, ова црногорска показује своје тоталитарне облике и тај исти народ назива издајницима, рушитељима државе и лудацима.

Ова сабрања по бројности и духу не памти Европа у последњих сто година. Али, и поред тога, са жаљењем примјећујемо да нема те државне институције коју власт ових дана није упрегла у прљаву борбу против Православне Цркве и њених вјерника, који траже да имају иста права која припадају и другима.

Изјавама и понашањем предсједник Ђукановић јуче у Женеви, а премијер Марковић данас, показују да су они и њихова партија једини који се стављају изнад Црне Горе, претворивши институције система у машинерију за остваривање својих политичких и партијских интереса, а не у служби грађана који свакој држави, па и Црној Гори обезбјеђују суверенитет.

Тражимо само једно: да се над Црквом примјењују исти закони који важе и за друге вјерске заједнице, као и за свако правно лице у Црној Гори.

И, нећемо стати у тој борби.

(саопштење Митрополије црногорско-приморске)

https://mitropolija.com/2020/02/25/mcp-crkva-nije-protiv-crne-gore-ali-nece-biti-poslusnik-ateistickih-vladara-koji-zele-da-je-ustrojavaju/

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар