Вјере

На патријарховој сахрани говориће Хризостом, Вучић и Додик

ОД ПОГЛАВАРА СПЦ ОПРОСТИЋЕ СЕ И СТАРЈЕШИНА САБОРНЕ ЦРКВЕ ПЕТАР ЛУКИЋ

Митрополит Хризостом

  • Послије помена у Храму Св Саве свештеници Београдско-карловачке епископије, и други, над одром патријарха Иринеја почели су да непрекидно читају Јеванђеље. И, читаће све до 9.00 часова сутра ујутро када ће бити служена заупокојена литургија, а потом и опијело

МИНИСТАР  спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да је, по протоколу који је објавио Синод СПЦ, предвиђено да на сахрани патријарха Иринеја говоре митрополит Хризостом, председник Србије Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и отац Петар Лукић, старјешина београдске Саборне цркве.

„Ово је тренутак достојанствене и свечане туге. Ми испраћамо на онај пут за који се целог живота спремамо нашег патријарха, а свако у оваквим ситуацијама може да покаже меру сопствене личности, тако да они који су у стању да изговарају разне непримерене и неумесне ствари, тиме не говоре о ономе о коме говоре, они говоре о самима себи“, рекао је Селаковић на ТВ Пинк.

Како је истакао, ово је тренутак када треба да се покаже то за шта се борио патријарх Иринеј, а борио се за јединство.

Патријарх Иринеј биће сахрањен 22. новембра у крипти Храма Светог Саве на Врачару, у Београду, саопштила је раније Српска православна црква.

Света заупокојена литургија биће служена у недељу, 22. новембра, у Храму Светог Саве у 9.00.

Припадници Гарде Војске Србије унијели су тијело патријарха српског Иринеја у Храм Светог Саве у коме су га дочекали свештеници.

Ковчег са тијелом патријарха Иринеја положен је на одар украшен цвијећем.

Послије помена су свештеници Београдско-карловачке епископије, али и други, над одром патријарха почели да непрекидно читају Јеванђеље. И, читаће све до сутра, када ће бити сахрањен.

Тачније, до 9.00 часова сутра ујутро када ће бити служена заупокојена литургија, а потом и опијело. Након тога ће блаженопочивши патријарх Иринеј бити сахрањен у Крипти Храма Светог Саве.

У Храм на Врачару патријархово тијело пренесено је Саборне цркве. Ковчег положен на лафет које је вукло војно возило прошао је улицама Београда у пратњи припадника Војске Србије.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар