Вјере Главно

Нова власт у Копру блокира градњу српског православног храма

ЗЕМЉИШТЕ ЗА ЦРКВУ НА ТЕНДЕРУ КУПИО КТИТОР МЛАДЕН МИЛОВАНОВИЋ ИЗ СРПСКЕ
  • У марту био освештан крст, 90 одсто „папирологије“ завршено, проблеми почели када је на мјесту градоначелника Бориса Поповића замјенио Алеш Бржан…

ГРАДЊА православног храма у Копру, првог након 80 година, никако да почне, због бирократске одлуке градоначелника тог града, каже свештеник јереј Дејан Мандић.

Општина тражи да откупи земљиште, а да Исламској заједници и Српској православној цркви додјели простор који би користилe наизменично.

У Копру је у марту, на радост свих православних верника, био освештан крст и земља на месту гдjе је требало да почне градња православног храма али до дана данашњег то се није догодило.

Јереј Мандић подсјећа да су до Другог свјетског рата у Словенији биле три православне цркве — у Марибору, Цељу и Љубљани, али је Хитлерова војска уништила мариборску и цељску, а земљишта никада нису враћена Српској православној цркви. Од тада је једино мјесто за молитву била Љубљанска православна црква.

Због великог броја православаца појавила се потреба за парохом у Копру и прије четири године свештеник Српске православне цркве јереј Дејан Мандић прешао је из родне Љубљане у тај приморски словеначки град. Каже да је успоставио контакт са тадашњим градоначелником Борисом Поповићем и да му је предочио идеју да жели да гради храм.

„Тамо живи између шест и девет хиљада православаца, укључујући Русе и Украјинце, којих има све више. Више од 40 година Српска православна црква у Копру изнајмљује Римокатоличку цркву у којој богослужимо. Поставља се питање шта ће се десити уколико им тај простор затреба. Онда остајемо на улици“, каже јереј Мандић.

Поповић је у потпуности разумио Мандића и предложио локацију за храм на самом уласку у град из правца Љубљане.

Цио процес куповине земљишта био је легалан — расписан је општински тендер и земљиште је купио ктитор храма Младен Милановић Каја из Републике Српске (РС) и поклонио га цркви. Локацију је обишао и патријарх Иринеј и том приликом рекао да је веома задовољан.

„Та парцела има грађевинску дозволу, али не и дозволу за сакрални објекат. Дозволе су добијене и 90 одсто папирологије је завршено, али је градња стопирана прошле године после промене градоначелника Копра. Нови градоначелник Алеш Бржан не схвата шта радимо, јер није у питању нити лични нити интерес нације, него искључиво вјере. „, каже копарски парох.

(Спутњик)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар