Вјере Главно

Одломљен и однијет крст са капије Цетињског манастира

АКО ПОЧИНИЛАЦ ВРАТИ КРСТ – ПОВУЋИ ЋЕ ПРИЈАВУ КОЈУ ЈЕ ПОДНИЈЕЛА ПОЛИЦИЈИ
  • Митрополија навела да тешко може да рачуна на савјест онога ко је овако нешто урадио, али га је јавно позвала, „ако је у њему остало и трунке чојства, да крст остави пред обезглављеном капијом“
  • Посебно је указала: „Ово недјело има свог непосредног извршиоца, али има и десетине и стотине инспиратора, који упорно Цркву лажно оптужују за све друштвене проблеме и представљају је као непријатеља Црне Горе, што је огавна и бестидна лаж

КРСТ на капији Цетињског манастира је поломљен и уклоњен, саопштила је Митрополија црногорско-приморска која је скрнављене пријавила полицији од које очекује да брзо пронађе починиоца.

Митрополија је навела да тешко може да рачуна на савјест онога ко је овако нешто урадио, али га је јавно позвала, „ако је у њему остало и трунке чојства, да крст остави пред обезглављеном капијом“.

„Може и по ноћи, кад нико не гледа, како га је и уклонио“, напоменули су у саопштењу.

Иако, по заповијести Господњој, праштају почињено недјело, из Митрополије су додали да као грађани не могу дозволити да се овакве ствари понављају, па су полицији пријавили догађај, уз очекивање да ће брзо пронаћи починиоца.

„Уколико крст врати, повући ћемо пријаву, јер нам збиља није циљ његово кажњавање, а враћање би био знак покајања“, додали су у саопштењу.

Из Митрополије су појаснили да је капија ту од времена митрополита Гаврила Дожића и да је у својих стотињак година прегурала окупацију Другог свјетског рата, деценије режима ненаклоњеног Цркви, као и деведесете године прошлог вијека у којима је око манастира више пута било насилних инцидената.

„Ово недјело има свог непосредног извршиоца, али има и десетине и стотине инспиратора, који упорно Цркву лажно оптужују за све друштвене проблеме и представљају је као непријатеља Црне Горе, што је огавна и бестидна лаж. Стога захтијевамо од свих који инспиришу оваква недјела антицрквеном кампањом да прекину сопствени говор мржње и да престану да обмањују јавност о нашој Цркви“, поручили су из Митрополије.

Увјерени да и остали јавни дјелатници и друштвени чиниоци препознају колико је опасно континуирано таргетирање Православне Цркве у црногорском јавном простору, од њих у Митрополији очекују да реагују на ту чињеницу једнако одлучно и снажно, као што то чине у неким другим случајевима.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар