Вјере

Патријарх Кривокапићу: Ваш предлог Темељног уговора упутили смо стручној комисији – одговор у септембру

ПОГЛАВАР СРПСКЕ ЦРКВЕ НАГЛАСИО ДА СПЦ ЖЕЛИ ДА УВАЖИ И ЗАШТИТИ ИНТЕРЕСЕ „ОБЕ СТРАНЕ“
  • Задатак „стручне комисије», патријарх ПОРФИРИЈЕ означио овако: «Она треба да утврди у чему је квалитативни допринос (нових Кривокапићевих приједлога) у односу на већ утврђени, у потпуности услагашен и од Вас прихваћен текст који смо намеравали да потпишемо 27. маја текуће године у Патријаршијском двору у Београду

СРПСКА православна црква /СПЦ/ објавила је писмо Његове светости патријарха српског Порфирија црногорском премијеру Здравку Кривокапићу, у којем је навео да ће га након сезоне годишњих одмора обавијестити о ставу Патријаршије у вези са Кривокапићевим приједлозима који се тичу Темељног уговора између СПЦ и државе Црне Горе.

Патријарх Порфирије објаснио је да СПЦ, као и у било ком другом послу, и у овом жели да сагледа, уважи и заштити интересе обје стране, поготово што у конкретном случају, обје стране у већини чини исти верујући народ.

«Као меру пуне одговорности, Ваше предлоге смо упутили одређеној стручној комисији која треба да утврди у чему је њихов квалитативни допринос у односу на већ утврђени, у потпуности услагашен и од Вас прихваћен текст који смо намеравали да потпишемо 27. маја текуће године у Патријаршијском двору у Београду“, навео је патријарх Порфирије.

Патријарх је истакао да ће чланови стручне комисије по окончању сезоне годишњих одмора своју анализу доставити Светом Архијерејском Синоду, који ће Кривокапића потом обавијестити о ставу Српске Патријаршије о овом важном питању.

У Црној Гори је 26. јануара 2021. године на снагу ступио Закон о слободи вјероисповијести, којим је званично окончана борба за очување светиња у тој земљи, која је изњедрила вишемјесечне литије током прошле године.

Протестне шетње су одржаване због правног акта који је предвиђао отимање имовине и светиња СПЦ у Црној Гори.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар