Вјере

Патријарх Порфирије у преображенској посјети Републици Српској

У ДОБОЈУ РЕКАО: ВАСПИТАВАЈТЕ ДЈЕЦУ У ПРАВОСЛАВНОЈ ВЈЕРИ – ТО ЈЕ НАЈВАЖНИЈИ ЗАДАТАК
  • Поглавара СПЦ дочекали у Милорад Додик, Жељка Цвијановић, Недељно Чубриловић, Радован Вишковић и Борис Јеринић. Планиран разговор патрихарха са политичким лидерима РС
  • Владика Фотије: „Ваша светости, дошли сте у Добој у коме је био формиран први логор у модерној Европи, а то је било у Првом свјетском рату. У логору је било 45.000 људи, Срба, 12.000 је страдало, а од тога хиљаду дјеце. Нажалост, то је постао образац за рјешавање националних питања. Потребно је јединство Цркве и државе за добробит српског народа. Ваша посјета радост је за све нас који волимо да кажемо да сте дошли у државу Републику Српску

ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије поручио је да је мир пут српског православног народа и да је важно да Христос буде у срцу и души сваког човјека, а да је најважније васпитавати дјецу у православној вјери.

Дјецу морамо васпитавати у православној вјери и да нам то буде најважнији задатак. Молите се за своју дјецу јер је Јеванђеље наш живот“, рекао је патријарх српски након доксологије која је служена у добојском храму у присуству великог броја вјерника.

Патријарх Порфирије је нагласио да му је срце испуњено радошћу јер је уочи Пребражења Господњег дошао у Републику Српску.

„Дошао сам у крајеве одакле су и моји коријени. Овај крај је уткан у моје биће, душу, што ми је давало и даје снагу“, рекао је патријарх и додао да добро познаје срце и душу српског народа на подручју Републике Српске и Добоја.

Он је навео да према овом народу осјећа љубав, али и да га њихова љубав према њему и Цркви чине посебно радосним.

Српски патријарх је подсјетио да је са епископом зворничко-тузланским Фотијем заједно одрастао:

Заједно смо одрасли, школовали се и службовали, а на овим просторима, што је важније, осјећам духовне коријене јер су сви моји црпили снагу у вјери православној“, рекао је српски патријарх.

Он је закључио да је дошао у своју кући и окупљеним вјерницима пожелио да сутрашњи празник дочекају у здрављу и весељу и да им Господ подари сваки напредак.

Владика Фотије захвалио је за долазак патријарха српског уочи једног од великих Господњих празника.

„Ваша светости, дошли сте у Добој у коме је био формиран први логор у модерној Европи, а то је било у Првом свјетском рату. У логору је било 45.000 људи, Срба, 12.000 је страдало, а од тога хиљаду дјеце. Нажалост, то је постао образац за рјешавање националних питања“, рекао је Фотије и додао да је Храм Светих апостола Петра и Павла подигнут на мученичком мјесту.

Према његовим ријечима, потребно је јединство Цркве и државе за добробит српског народа.

Ваша посјета радост је за све нас који волимо да кажемо да сте дошли у државу Републику Српску“, нагласио је владика Фотије.

Патријарха српског дочекали су бројни грађани Добоја и Републике Српске, као и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, градоначелник Добоја Борис Јеринић, званичници из јавног, политичког и друштвеног живота Републике Српске и БиХ.

Патријарх ће се у Добоју састати са лидерима политичких странака из Републике Српске.

Састанак ће бити одржан у Владичанском дому у добојском насељу Баре.

Сутра, на Преображење Господње славу града Добоја, у 9.00 часова биће служена Света архијерејска литургија у Храму Светих апостола Петра и Павла.

Од 11.00 часова биће организована литија од Храма до зграде Градске управе, улицама Стефана Првовјенчаног, Краља Александра, Немањином, Кнеза Лазара и Хиландарском.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар