Вјере Главно

Патријарх српској дјеци из ФБиХ и Хрватске: Увек можете да се обратите својој СПЦ

У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ ИМ ПОСАВЈЕТОВАО ДА СЕ МОЛЕ И ЗА СВОЈЕ ВРШЊАКЕ ИЗ ДРУГИХ НАРОДА
  • Рекао дјеци да су дошла у срце Београда, јер је Храм срце Београда, а да је срце српског народа Свети Сава који као светитељ припада и српском народу, али и свим народима

ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије поручио је током сусрета у Београду са српском дјецом из региона да увијек могу да се обрате Српској православној цркви и Србији, те да се моле једни за друге, као и за своје вршњаке из других народа, јер је различитост дар од Бога.

“Да у тој различитости препознајемо једни друге и да једни друге обогаћујемо”, рекао је патријарх Порфирије у Храму Светог Саве, гдје је дочекао и поздравио српску дјецу из Хрватске и Федерације БиХ, пожељевши им добродошлицу.

Патријарх је рекао дјеци да су дошла у срце Београда, јер је овај храм срце Београда, а да је срце српског народа Свети Сава, који је одредио духовни пут својим сународницима – православну вјеру и православну молитву.

Патријарх Порфирије је нагласио да Свети Сава као светитељ уједно припада и српском народу, али и свим народима, јер се молио Богу и чинио све на добро свих људи.

Његова светост патријарх српски је испричао и да су му српска дјеца на Косову и Метохији, коју је недавно посјетио, рекла да се Богу моле прво за своје ближње, а онда и за сву дјецу која су њихове комшије и која не припадају истом народу.

Подсјетивши да је службовао у Хрватској, патријарх Порфирије је рекао да је видио да су сви људи исти, те закључио да понекад из себичности праве разлике, али да молитва помаже да побиједе у себи себичност.

Његова светост је замолио дјецу да се још више моле и да једни у другима препознају пријатеље и истину.

Да знамо да су нам једнако драги и блиски, да се молимо једни за друге и онда ћемо видети да су ситнице и глупости све око чега се не слажемо, онда ћемо видети да је свако непоновљив и јединствен”, рекао је патријарх српски Порфирије.

Патријарх је поручио дјеци да се, ако имају неке потребе, увијек могу обратити не само Србији, него и својој Српској православној цркви, од свештеника и владика тамо гдје живе, па и до самог патријарха.

Ми ћемо се потрудити да помогнемо да проблеми буду што мањи. Србија осећа потребу, обавезу и дужност да помогне српском народу где год се налазио”, нагласио је патријарх српски Порфирије.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар