Вјере Одабрано

Павићевић: Ђукановић показао да није предсједник Црне Горе већ – своје клике

„ЦРКВА ЈЕ ПРЕВЕЛИКИ ОРГАНИЗАМ ДА БИ СЕ ЊОМЕ БАВИЛИ МАЛИ ЉУДИ“
  • Професор Богољуб ШИЈАКОВИЋ (поводом изјаве министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића да су детектовани екстремисти и на једној и на другој страни): „Ако неко у таквој служби детектује екстремисте, онда лако може да их стави под контролу. Ту није реч о екстремистима на једној и на другој страни већ на једној страни имате православни хришћански народ, а на другој инструисане и плаћене групе. Ти екстремисти који кажу да ће да нападну, да ће пасти крв а да ће за то бити крив онај чија крв падне – то је апсурдно”
  • Владимир ДОБРОСАВЉЕВИЋ: „Ђукановић је човек који зна да му је време истекло, а једини начин да покаже да је и даље потребан јесте да демонстрира колико је постојећа влада неспособна да гарантује стабилност у држави. Он покушава да наметне да је он тај који може све да држи под контролом. Још жели да у светлу Авганистана покаже – ето где нас води екстремизам у 21. веку, а деценијама се градио имиџ да су Срби екстремисти”

СТРУЧЊАК за безбједност из Подгорице Владан Павићевић, коментаришући најаву предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да ће, уколико мјесто устоличења Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Јоаникија не буде промијењено, изаћи да протестује на Цетињу, поручио да је Црква велики организам да би се њоме бавили мали људи.

Том својом изјавом Ђукановић је јасно ставио да знања да није предсједник свих грађана Црне Горе, него је предсједник своје клике”, оцијенио је Павићевић за “Спутњик”.

Павићевић сматра да се даје пренаглашени политички значај људима који, како каже, не знају ни шта је вјера, ни шта су прописи, само знају да штите своје угрожене интересе.

Он вјерује да ће током предстојећег устоличења, ипак, све протећи у најбољем реду. Напоменуо је да нико не може гарантовати да ли ће бити спорадичних испада, али очекује да полиција предузме озбиљне мјере и кораке на стабилизацији, односно неутралисању свега што је криминално.

Сличног мишљења је и професор Богољуб Шијаковић, који истиче да у центру пажње треба да буде сам догађај устоличења митрополита црногорско-приморског, а како напомиње, благодат је за Црну Гору што је то човек попут Јоаникија.

“То је изузетна личност по свом смирењу, отмености и духовној узвишености, то је човек који и сад кад покушавају да му загорчају живот каже – ја се њих не могу одрећи и никога се не одриче, као што се ни Господ никог није одрекао. Као што смо имали срећу и благодат да живимо у временима /блаженопочивших/ патријарха Павла и митрополита Амфилохија – имамо и благодат да живимо у време кад ће митрополит бити Јоаникије /Мићовић/”, поручио је Шијаковић.

Он сматра да ће у Црној Гори, упркос тензијама пред устоличење новог митрополита црногорско-приморског, све протећи мирно.

“У Црној Гори на малом простору постоји вишак политике и много утицаја, локалних, регионалних, глобалних”, рекао је Шијаковић и додао да има огромно повјерење у народ који има историјску зрелост, снагу и виталност.

Он је нагласио да су дочек Његове светости патријарха српског Порфирија у Подгорици и устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу величанствени догађаји, не само за Српску православну цркву /СПЦ/ и њен дио у Црној Гори, већ и за читаво православље, а сви покушаји да се на њих баци сјенка су минорни и скаредни.

“Уколико органи безбедности буду радили свој посао како ваља, убеђен сам да ће све бити у реду”, нагласио је Шијаковић.

Скренуо је на пажњу и на изјаву министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића да не може да гарантује апсолутну безбједност грађанима на Цетињу у недјељу, 5. септембра, и да су детектовани екстремисти, како је рекао, и на једној и на другој страни.

Ако неко у таквој служби детектује екстремисте, онда лако може да их стави под контролу. Ту није реч о екстремистима на једној и на другој страни већ на једној страни имате православни хришћански народ који на посвећени начин брани не само своја погажена права већ и универзална права свих људи у Црној Гори. И имате инструисане и плаћене групе. Ти екстремисти који кажу да ће да нападну, да ће пасти крв а да ће за то бити крив онај чија крв падне – то је апсурдно”, појаснио је Шијаковић.

Према мишљењу политичког констултанта Владимира Добросављевића, Ђукановић покушава да од Цетиња направи симбол окупљања какав је, рецимо, Сребреница за Бошњаке, око којег ће градити новокомпоновани идентитет Црне Горе.

Добросављевић је указао да је то и један од начина на који Ђукановић покушава да скрене пажњу странцима да и даље треба да рачунају на њега.

“Он је човек који зна да му је време истекло, а једини начин да покаже да је и даље потребан јесте да демонстрира колико је постојећа влада неспособна да гарантује стабилност у држави. А, странци, пре свега, траже неку врсту стабилности. С друге стране, покушава поново да наметне да је он тај који може све да држи под контролом. И наравно, у светлу Авганистана он жели да направи паралелу – ето где нас води екстремизам у 21. веку, а деценијама се градио имиџ да су Срби екстремисти”, коментарише Добросављевић.

Церемнонија поводом устоличења митрополита Јоаникија почеће у суботу 4. септембра, дочеком Његове светости патријарха српског Порфирија на платоу испред Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици, а за недјељу, 5. септембра, у Цетињском манастиру биће служена Света архијерејска литургија са чином устоличења.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар