Видео Вјере

Прота Кривокапић пред 60.000 људи у Подгорици: У Црној Гори може бити само једна православна црква – Српска

„НИКО НАМ НЕ МОЖЕ НИШТА – НЕЋЕМО СЕ МАЋИ СА УЛИЦА ДОК НЕ ПОВУКУ ОНАЈ ЗАКОН“
  • Протојереј и архијерејски намесник Бококоторски Момчило КРИВОКАПИЋ: Народе Светог Саве, народе Светог Василија Острошког, народе Светог Петра Цетињског и свих других Срба Светитеља! Помаже Бог! (Узвици: Бог ти помогао!) Збунили су се они који су мислили да су Цркву искоренили и да ће правити неку своју цркву. Нема друге цркве у Црној Гори осим Православне канонске – Српске православне цркве!“
  • Црна Гора је пре неки дан имала прилику да гледа презнојавање Ђукановића. Најопасније што је Мило рекао јесте да ми рушимо државу, а ми бранимо душу Црне Горе. Ово што ви радите, то је зов Светог Саве, светих српских просветитеља и учитељаСваки дан ће нас бити све више. Преговора може бити тек кад се закон повуче“
  • Окупљенима протојереј Предраг ШЋЕПАНОВИЋ прочитао поруку кошаркаша Николе МИРОТИЋА: „Дивим се вашој вјери, љубави и упорности. На свакој литији моје је срце са свима вама. Не дамо светиње!

ОКО шездесет хиљада православних вјерника сабрало се синоћ око саборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици на молебан и литију улицама главног града у знак молитвеног отпора безакоњу које богоборни властодршци врше над Српском православном црквом у Црној Гори.

У тренутку кад је чело литије било на „Миленијуму“, њен крај је био на мосту Блажа Јовановића.

На највећи скуп који памти Подгорица претходно су у литијама од десетина километара стигли припадници брдских племена: Бјелопавлића, Пипера, Куча, Братоножића, Васојевића, Морачана и Ровчана, као и из староцрногорске Катунске нахије.

Литија је након молебана Пресветој Богородици предвођена свештенством и монаштвом, на чијем челу је био протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, прошла од храма Булеваром Светог Петра Цетињског, кроз центар града – улицом Слободе и назад ка храму преко моста „Миленијум“.

Протојереј Предраг Шћепановић честитао је, уз овације сабраног народа Новаку Ђоковићу данашњу побједу на Аустралијан опену и подсјетио да је Ђоковић ктитор цркве у Јасеновом пољу код Никшића, која је такође угрожена овим законом.

Поздравио је и селектора црногорске ватерполо репрезентације  Владимира Гојковића, који је данас био у Цетињском манастиру код митрополита Амфилохија, као и кошаркаша Николу Миротића, који се вјерном народу обратио преко видео-бима.

„Дивим се вашој вјери, љубави и упорности. На свакој литији моје је срце са свима вама. Не дамо светиње“, поручио је Миротић.

Прота Кривокапић, који 51 годину служи као свештеник у Котору, рекао је да се црногорска власт преиграла и да у Црној Гори нема никакве друге Православне цркве до Српске православне цркве:

„Благочестиви народе! Народе Светог Саве, народе Светог василија Острошког, народе Светог Петра Цетињског и свих других Срба Светитеља! Помаже Бог! (Узвици: Бог ти помогао!) Када садм пре нешто више од 50 година одлучио да будем свештеник, један ми је рекао да сам луд. Али ево: Бог је дао да вас видим оволико. Нека вас Бог поживи! Нека се такви хиљаде! Збунили су се они који су мислили да су Цркву искоренили и да ће правити неку своју цркву. Нема друге цркве у Црној Гори осим Православне канонске – Српске православне цркве!“

Онај што ми је пре 50 година рекао да сам луд – био је добронамеран. Али ми пре неки дан председник рече да сам луд заједно са вама. Мало се заиграо прешедник! (Скандирање: Не дамо светиње! Не дамо светиње!).

Кривокапић је нагласио да је то скандирање „најбољи одговор на безбожни закон донет у глуво доба ноћи“ и наставио:

Тај закон су они мученици донели по команди – а не могу да одбране, јер је он мимо сваког закона. Нека повуку тај закон, јер ако он не повуче закон, закон ће повући њега, како пише у једном афоризму“.

Прота Кривокапић – више пута поздрављан аплаузима – казао је и да је Црна Гора пре неки дан имала прилику да гледа презнојавање свбог председника Мила Ђукановића:

„Најопасније што је Мило рекао јесте да ми рушимо државу, а ми бранимо душу Црне Горе. Ово што се сада дешава може само да објасни Јеванђеље. Са здравога корена, који је посадио у српском народу Свети Сава, само је у датом тренутку, када је изазван овим безбожничким законом, када је неко кренуо да нам узме душу, да нам узме све, само је, из тог корена кренула младост. И ово што ви доживљавате сада, ово што ви радите, то је зов Светог Саве, светих српских просветитеља и учитеља, Светог Василија Острошког – то је оно што носимо сви у души“, казао је он.

Поручио да „нема тог мајчиног сина који ће окупити оволики народ“.

„Нико нам не може ништа. Док не повуку овај закон нећемо се маћи са улица. Сваки дан ће нас бити све више. Преговора може бити тек кад се закон повуче“, поручио је прота Кривокапић.

http://fakti.org/svetosavlje/a-evo-kako-je-prota-krivokapic-pred-60000-ljudi-u-podgorici-ubijao-milovu-azdahu

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар