Vjere

Šezdeset podgoričkih univerzitetskih profesora: Ne damo svetinje, iza nas je Hristova ambasada

U NJIHOVO IME SE ISPRED HRAMA HRISTOVOG VASKRSENJA OBRATIO ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ
  • Oni nam poturaju da iza nas stoje ovi i oni, ja im sada kažem da iza nas stoji najveća ambasada u Carstvu koja je ikada postojala. To je ambasada Gospoda našega Isusa Hrista. Nije to ni američka, ni ruska, a sigurno nije ni srbijanska ambasada. Zato mi trajemo i možemo da istrajemo, ne toliko koliko možda oni koji su pobijedili one koji su se borili protiv ikona, ali znamo da naša pobjeda stiže. Zato i profesori kliču zajedno sa vama: Ne damo svetinje!”

ŠEZDESETAK univerzitetskih profesora su sinoć, 8. marta, u Podgorici svojim učešćem dali javnu podršku litijama i stali u odbranu svetinja.

Veliki broj profesora je i do sada učestvovao u molitvenim hodovima koji se već dva i po mjeseca održavaju u Crnoj Gori u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovjesti, ali ovo je prvi njihov zajednički nastup i podrška.

Po završetku litije, sabrane ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja, u ime više desetina profesora pozdravio je prigodnim slovom dr Zdravko Krivokapić, redovni profesor Mašinskog fakulteta:

Zdravko Krivokapić

“Vaše visokopreosveštenstvo,

Vaše preosveštenstvo,

Časni oci,

Divno monaštvo,

Najljepši uzdanci naše budućnosti, djeco, koja ste stalno sa nama,

Braćo i sestre,

Pomaže Bog!

 

Evo i ova grupa profesora se pridružuje ovoj podršci (svetinjama). Po prvi put samoorganizovano i ne slučajno baš na Nedjelju pravoslavlja – Nedjelju pobjede.

 Najbolju sliku današnjice je prije možda dvadesetak godina opisao jedan teolog kad je rekao da živimo u vremenu bezakonitog zakonja, nepravedne pravde i nemoralne etike. To je upravo slika ovoga zakona i on se ne može tako jednostavno popraviti, on se može samo povući.

U ovom vremenu Čiste nedjelje kada treba da izostanu bilo kakve ružne pomisli, dobijamo mnoge pogrdne iskaze a mi im uzvraćamo jedinom našom koju znam i umijemo a to je da ih volimo i da se molimo za njih.

Oni nam poturaju da iza nas stoje ovi i oni, ja im sada kažem da iza nas stoji najveća ambasada u Carstvu koja je ikada postojala. To je ambasada Gospoda našega Isusa Hrista. Nije to ni američka, ni ruska, a sigurno nije ni srbijanska ambasada. Zato mi trajemo i možemo da istrajemo, ne toliko koliko možda oni koji su pobijedili one koji su se borili protiv ikona, ali znamo da naša pobjeda stiže. Zato i profesori kliču zajedno sa vama: Ne damo svetinje!”

https://mitropolija.com/2020/03/09/univerzitetski-profesori-ne-damo-svetinje/

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar