Вјере

Синод СПЦ: Неће бити прекида служења литургија и причешћивања

„О ТОМЕ СЕ НЕ МОЖЕ НИ РАСПРАВЉАТИ – ТО ЈЕ ОСНОВА НАШЕ ВЕРЕ“
  • СПЦ позвала све вернике старије од 65 година, као и млађе слабијег општег здравственог стања и слабијег имунитета, да се наредних дана и недеља уздрже од доласка у храмове на богослужења
  • Синод саопштио: «Понављамо: ризик није свето Причешће (напротив, њега примамо, поред осталог и ‘на исцељење душе и тела’) већ реално присутна опасност од вируса, независно од светог Причешћа, због његове експанзије на сваком кораку у последње време»

СВЕТИ архијерејски синод Српске православне цркве (СПЦ) саопштио је да неће бити прекида служења литургија и вршења причешћа, јер, како кажу, то је ствар око које се не може расправљати, „она представља основу наше вере у Бога“.

Синод је вернике позвао да се са својим парохом благовремено договоре о термину причешћа у свом дому.

У саопштењу се наводи да ће СПЦ применити препоруке Владе Србије да се у циљу сузбијања ширења корона вируса „верски обреди у верским објектима и на отвореном простору врше без присуства верника“.

СПЦ је позвала све вернике старије од 65 година, као и млађе слабијег општег здравственог стања и слабијег имунитета, да се наредних дана и недеља уздрже од доласка у храмове на богослужења.

„Понављамо: ризик није свето Причешће (напротив, њега примамо, поред осталог и ‘на исцељење душе и тела’) већ реално присутна опасност од вируса, независно од светог Причешћа, због његове експанзије на сваком кораку у последње време, а предстојећи период и кинески и домаћи стручњаци оцењују као најкритичнији и виде што већу изолацију као једини начин да се његово ширење заустави и да се избегне трагично искуство Италије и неких других земаља“, додаје се у саопштењу.
Богослужења је могуће пратити путем телевизијског и радио-преноса и црквених интернет-страница.

„Остала чинодејства, нарочито свету Тајну крштења, треба одложити до нормализације стања, а када је оно ипак хитно потребно, саобразити га мерама ванредног стања. Сахране треба вршити са што мањим бројем присутних“, наводи се.

СПЦ је нагласила да одлазак у цркву „није добро“ користити као изговор „пред својом савешћу и пред ближњима“ за непоштовање мере самоизолације.

„Зато још једном позивамо све наше свештенство, монаштво и верни народ да се у свему придржавају прописа које је донела држава и упутстава о црквеном животу које је прописао Свети Архијерејски Синод“, наводи се у саопштењу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар