Вјере Главно

Скупштина Цетиња гласала за отимање МЦП и СПЦ Цетињског манастира

ПОДРШКУ ДАЛИ ОДБОРНИЦИ ДПС, СД И СДП, КАО И ЈЕДАН ОДБОРНИК УРА

СКУПШТИНА Цетиња подржала је иницијативу групе грађана за „враћање Цетињског манастира“ неканонској Црногорској православној цркви.

У закључцима се наводи да Скупштина Пријестонице Цетиње подржава иницијативу ради омогућавања равноправности у коришћењу Цетињског манастира свим православним вjерницима.

За ову иницијативу гласало је 19 одборника ДПС-а, СД-а и СДП-а, као и одборник ГП УРА Славко Јанковић.

Остали одборници ГП УРА раније данас су напустили сjедницу, а Демократе нису учествовале у засjедању, као ни на претходном на којем ово била тема.

Цетињска филијала Управе за катастар одбила је захтев Митрополије црногорско-приморске (МЦП) Српске православне цркве за брисање града Цетиња из листа непокретности као носиоца права својине над Цетињским манастиром.

Потом је услиjедила одлуке владе да Управа за катастар пренесе имовину Цетињског манастира на државу Црну Гору.

Градоначелник Цетиња Александар Кашћелан је овлашћен да са надлежним органима локалне самоуправе и адвокатског тима, пред надлежним државним органима, предузме одговарајуће правне радње како би се онемогућило да се Цетињски манастир, како се наводи, заштити од узурпације и девастације.

Јаке полицијске снаге распоређене су данас око Цетињског манастира, а блокирале су и оба прилаза згради Скупштине Цетиња док је одлучивала о иницијативи о враћању Цетињског манастира такозваној Црногорској православној цркви.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар