Вјере РС и матица

СПЦ изузетно забринута поводом све чешћих изјава о коначном статусу Косова и Метохије

СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ САБОР СПЦ ОБЈАВИО ДА СЕ ОСЈЕЋА ПОЗВАНИМ ДА СЕ ПОЗАБАВИ СИТУАЦИЈОМ НА КиМ
  • У саопштењу се наглашава да Сабор дели изузетну забринутост свештенства, монаштва и вјерног народа и поводом учесталих изјава моћних земаља Запада у којима се отворено говори о независности Косова и Метохије, као и због различитих спекулација о евентуалној подјели јужне српске покрајине

СВЕТИ Архијерејски Сабор Српске православне цркве почео је у Пећкој патријаршији редовно засједање.

СПЦ је тим поводом издала саопштење које преносимо у цјелини иако на први поглед само најављује друго – важније саопштење.

„Из свог историјског седишта, манастира Пећке Патријаршије, које са својим верним народом пролази крсно-васкрсни пут страдања и обнове, тридесет седам година од мучког подметања пожара у конак Пећке Патријаршије, двадесет једну годину од мученичке смрти јеромонаха Стефана, служитеља ове свете обитељи, Свети Архијерејски Сабор којим председава Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, после посете нашим светињама – Пећкој Патријаршији, Дечанима и Зочишту, после разговора са надлежним епископом, свештенством, монаштвом и верним народом у Пећи, Призрену и Великој Хочи, даје своје саопштење поводом актуелне ситуације на Косову и Метохији.

„Српска Православна Црква, као чувар историјског, духовног и културног идентитета нашег народа, осећа се позваном да се на овогодишњем заседању Светог Архијерејског Сабора најозбиљније позабави тренутном ситуацијом на Косову и Метохији и пренесе изузетну забринутост свештенства, монаштва и верног народа поводом све чешћих званичних и незваничних изјава у вези са коначним статусом наше јужне покрајине.

Сабор дели њихову забринутост поводом учесталих изјава моћних земаља Запада у којима се отворено говори о независности Косова и Метохије, као и због различитих спекулација о евентуалној подели јужне српске покрајине. Томе нарочито доприносе различити облици притиска од стране косовских институција, непоштовање закона и елементарних људских права, као и све учесталије узурпирање црквене и приватне имовине.

Имајући све ово у виду, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве ће се темељно бавити овом темом на свом овогодишњем заседању и по његовом завршетку издаће званично саопштење“.

http://spc.rs/sr/saopshtenje_svetog_arhijerejskog_sabora_0

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар