Вјере

Став СПЦ: Договор са Приштином да не угрожава интересе Цркве, народа и државе Србије

ПАТРИЈАРХ И ВЛАДИКЕ РАЗГОВАРАЛИ СА ИЗАСЛАНИЦИМА САД И ЕУ –ПАЛМЕРОМ И ЛАЈЧАКОМ

Фото: СПЦ

  • СПЦ у саопштењу подсјетила на свој став да је на Косову дошло до „незаконите сецесије дела територије и да не постоји начин да неко наметне решење које ће прихватити незакониту сецесију“
  • Поглавар СПЦ: „За нас су Косово и Метохија, Република Српска и Црна Гора од животне важности

ПАТРИЈАРХ Порфирије и владике СПЦ састали су се са изасланицима ЕУ и САД Мирославом Лајчаком и Метјуом Пламером и подржали дијалог Београда и Приштине, али под условом да на било који начин не угрожава или доводи у питање интересе Цркве, народа и државе Србије, саопштила је СПЦ.

СПЦ је пренијела да су специјални изасланик Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер и специјални представник ЕУ за дијалог између Београда и Приштине обавијестили патријарха и епископе о активностима ради наставка дијалога представника Београда и Приштине.

Патријарх Порфирије је изнио став да кроз дијалог треба ићи ка европском рјешењу, које је у духу Европске уније, гдје „границе омекшавају и постају мање важне“.

СПЦ у саопштењу подсјећа на свој став да је на Косову дошло до „незаконите сецесије дела територије и да не постоји начин да неко наметне решење које ће прихватити незакониту сецесију“.

Епископи су нагласили забринутост због односа приштинских власти према Српској Православној Цркви која досљедно поштује тамошње законе.

„Очекујемо да институције поштују Цркву, да не насрћу на наше име, наш идентитет, и порекло наших светиња“, истакао је патријарх Порфирије.

Палмер и Лајчак су, како је навела СПЦ, рекли да се ангажују и на рјешавању проблема на нижем, општинском нивоу, као што је питање статуса и имовине манастира Високи Дечани, подсјетили на захтјев Приштине да се с листе угрожених споменика културе под заштитом Унеска, уклоне манастири Пећка Патријаршија, Високи Дечани и Грачаница, као и црква Богородице Љевишке у Призрену.

Рекли су да се залажу за право слободе кретања, као и друга питања од највећег значаја за свакодневни живот СПЦ и вјерника на Косову и Метохији.

Палмер и Лајчак су, пренијела је СПЦ, нагласили да „не носе никаква готова и унапред припремљена решења и притиске него да разговори које воде са патријархом и архијерејима сведоче да желе поштено и праведно решење“.

Патријарх и епископи су захвалили представницима ЕУ и САД на ангажовању, које како су навели може битно да олакша тежак живот свештенства, монаштва и српског православног народа на Косову и Метохији.

Патријарх је рекао да њихову мисију пошто је заснована на дијалогу виде као јеванђелску и да су увијек спремни на дијалог.

„За нас су Косово и Метохија, Република Српска и Црна Гора од животне важности“, поручио је патријарх и истакао да није непознаница да Владу у Приштини дијалог суштински не интересује, што „убедљиво потврђују проблеми манастира Високи Дечани, захтев упућен Унеску и свакодневне тешкоће СПЦ и народа широм јужне српске покрајине“.

Изасланик ЕУ Мирослав Лајчак је на свом Твитер налогу објавио да су се он и Палмер састали са патријархом Порфиријем и да је то био „добар први састанак“.

„Размијенили смо ставове о дијалогу и региону“, написао је Лајчак на Твитеру уз фотографију с Палмером и патријархом.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар