Вјере

Свечаност подовом десет година од избора Иринеја за 45. предстојатеља СПЦ

У ПАТРИЈАРШИЈИ ПРИКАЗАН И ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ „ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ“
  • Патријарх: „Живимо у времену када није лако бити на неком високом положају, па тако није једноставно ни бити Патријарх српски, али сам се током протеклих 10 година трудио и чинио све што је у мојој моћи да Цркву водим исправним путем

У ОРГАНИЗАЦИЈИ Патријаршијске управне канцеларије у Патријаршијском двору у Београду данас 22. јануара 2020. године прослављена је деценија од избора Његове светости Патријарха српског г. Иринеја за 45. по реду предстојатеља Српске православне цркве.

Том приликом представљена је фотомонографија у 10 томова у којима је сабранo 15 хиљада фотографија о активностима Патријарха Иринеја током протеклих 10 година које је провео на трону Светог Саве.

Приказан је и једночасовни документарни филм Патријарх српски Иринеј, који илуструје животни пут предстојатеља Српске цркве.

Аутор филма и уредник фотомонографије је протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије.

Издавачи фотомонографије су Патријаршијски управни одбор и Службени гласник.

Свечаности у Патријаршијском двору, поред Патријарха српског, присуствовали су и престолонаследник Александар Карађорђевић, Епископ ремезијански г. Стефан, Надбискуп београдски Станислав Хочевар, директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, представници традиционалних Цркава и верских заједница, Војске Србије, Полиције, образовних установа, здравствених установа, културног и јавног живота престонице и свештенство Архиепископије београдско-карловачке.

У име издавача присутнима се обратила директорка Службеног гласника др Јелена Триван, док је слово о Патријарху произнео универзитетски професор Дарко Танасковић.

Уследила је пројекција филма после које је, видно изненађен, присутне поздравио и благословио Патријарх српски Иринеј.

– Нисам очекивао догађај оваквог нивоа. Све док нисам дошао у салу нисам знао да ће овом скупу присуствовати оволики број еминентних личности и драгих гостију. Мислио сам да ћемо филм погледати у уском кругу сарадника. Ово је за мене заиста велико изненађење и благодаран сам на свему овоме, истакао је Патријарх српски Иринеј додајући да живимо у времену када није лако бити на неком високом положају, па тако није једноставно ни бити Патријарх српски, али да се током протеклих 10 година трудио и чинио све што је у његовој моћи да Цркву води исправним путем.

Патријарх jе на крају обраћања захвалио протoјереју-ставрофору Стојадину Павловићу на труду и посвећености, свима запосленима при Патријарашкој управној канцеларији и Патријаршији српској, Служебном гласнику, као издавачу десетотомне фотомонографије, као и проф. др Дарку Танасковићу и драмској уметници Биљани Ђуровић.

звор: СПЦ)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар