Vjere

Svečanost podovom deset godina od izbora Irineja za 45. predstojatelja SPC

U PATRIJARŠIJI PRIKAZAN I DOKUMENTARNI FILM „PATRIJARH SRPSKI IRINEJ“
  • Patrijarh: „Živimo u vremenu kada nije lako biti na nekom visokom položaju, pa tako nije jednostavno ni biti Patrijarh srpski, ali sam se tokom proteklih 10 godina trudio i činio sve što je u mojoj moći da Crkvu vodim ispravnim putem

U ORGANIZACIJI Patrijaršijske upravne kancelarije u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu danas 22. januara 2020. godine proslavljena je decenija od izbora Njegove svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja za 45. po redu predstojatelja Srpske pravoslavne crkve.

Tom prilikom predstavljena je fotomonografija u 10 tomova u kojima je sabrano 15 hiljada fotografija o aktivnostima Patrijarha Irineja tokom proteklih 10 godina koje je proveo na tronu Svetog Save.

Prikazan je i jednočasovni dokumentarni film Patrijarh srpski Irinej, koji ilustruje životni put predstojatelja Srpske crkve.

Autor filma i urednik fotomonografije je protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije.

Izdavači fotomonografije su Patrijaršijski upravni odbor i Službeni glasnik.

Svečanosti u Patrijaršijskom dvoru, pored Patrijarha srpskog, prisustvovali su i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, Episkop remezijanski g. Stefan, Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, direktor Uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama dr Mileta Radojević, predstavnici tradicionalnih Crkava i verskih zajednica, Vojske Srbije, Policije, obrazovnih ustanova, zdravstvenih ustanova, kulturnog i javnog života prestonice i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

U ime izdavača prisutnima se obratila direktorka Službenog glasnika dr Jelena Trivan, dok je slovo o Patrijarhu proizneo univerzitetski profesor Darko Tanasković.

Usledila je projekcija filma posle koje je, vidno iznenađen, prisutne pozdravio i blagoslovio Patrijarh srpski Irinej.

– Nisam očekivao događaj ovakvog nivoa. Sve dok nisam došao u salu nisam znao da će ovom skupu prisustvovati ovoliki broj eminentnih ličnosti i dragih gostiju. Mislio sam da ćemo film pogledati u uskom krugu saradnika. Ovo je za mene zaista veliko iznenađenje i blagodaran sam na svemu ovome, istakao je Patrijarh srpski Irinej dodajući da živimo u vremenu kada nije lako biti na nekom visokom položaju, pa tako nije jednostavno ni biti Patrijarh srpski, ali da se tokom proteklih 10 godina trudio i činio sve što je u njegovoj moći da Crkvu vodi ispravnim putem.

Patrijarh je na kraju obraćanja zahvalio protojereju-stavroforu Stojadinu Pavloviću na trudu i posvećenosti, svima zaposlenima pri Patrijaraškoj upravnoj kancelariji i Patrijaršiji srpskoj, Služebnom glasniku, kao izdavaču desetotomne fotomonografije, kao i prof. dr Darku Tanaskoviću i dramskoj umetnici Biljani Đurović.

(izvor: SPC)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar